ПГ на ГЕРБ-СДС разговаря последователно с три парламентарни групи –

...
ПГ на ГЕРБ-СДС разговаря последователно с три парламентарни групи –
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП: Маркиране на секторни политики, без решения

ПГ на ГЕРБ-СДС беседва поредно с три парламентарни групи – Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в Народно заседание. Бяха разисквани политиките по браншове, както и бюджетът, само че до решения не се стигна. Предстои най-вероятно лидерска среща, на която да бъде разисквано кой, по какъв начин ще работи след връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС, съобщи кореспондент на БГНЕС.


ГЕРБ-СДС стартира консултациите с другите партии в Народно събрание, с изключение на с обединението ПП-ДБ, а това беше оповестено от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който съобщи, че от партията са показали отговорност – „ с 69 депутати да правиш държавно управление е нечувано, още повече с 64 “.

ГЕРБ-СДС-ДПС

„ Всички осъзнаваме какъв брой тежка е отговорността след пети следващи избори с извънредно сложна и геополитическа, и финансова обстановка - отговорността е единственото, което може да сплоти държавниците ”, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на срещата на ГЕРБ с Движение за права и свободи.

“Считаме, че отговорността би трябвало да е споделена, разпределена сред всички, тъй че дружно да вземаме извънредно сложните и непопулярни решения за България. Ние неколкократно при присъединяване си в парламентарни избори сме подхождали съществено при управническата стратегия, която представяме ”, сподели още Атанасова.

“Програмата е за 4-годишно ръководство. Ако не намерим мощ да проявим държавническа отговорност, изходът наподобява шести подред предварителни парламентарни избори. За всички целите ни са Шенген, Еврозоната, постоянни обществени финанси, България още веднъж значим евроатлантически сътрудник. Затова благодаря, че приехте тази покана. Ние държим на всички диалози, към този момент 10 дни водихме такива с ПП-ДБ, надяваме се и след диалозите с останалите сили, ще осъзнаят отговорността, която би трябвало да поемем ”, акцентира Десислава Атанасова.

От своя страна Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че поканата е навременна и пристъпват към нея с цялата им отговорност. „ Потърсихме вторите за диалози, те не откликнаха на нашия апел за диалог, тъй че за нас реализация на държавно управление с втория мандат е невъзможна. Отговорността за реализация на първия мандат е съществена, съобщи Йордан Цонев. Осъзнаваме, че отговорността на ГЕРБ е още по-голяма, тъй като хората желаят постоянен кабинет и Народното събрание и решение на рецесиите. Отговорността е върху всички, само че отговорността върху вас е доста по-голяма, обърна се Цонев към ГЕРБ-СДС. Движение за права и свободи пое явен ангажимент към гласоподавателите по тематиките да водим политики за прекъсване на прогресивното обедняване, за прилагане на целия запас на Европейски Съюз, очакван за България, да създадем опазването на здравето налично, да подобрим качеството на образованието и пазара на труда. Да осъществим правосъдна промяна, не на правилото стани да седна, да подкрепим дребните земеделци, животновъди и развиване на районите, с наш приоритет дребните общини и обитаеми места, добави Цонев.

След срещата с Движение за права и свободи, Атанасова съобщи, че е имало тематики, по които са срещнали единодушие. „ Говорихме и по тематиката сериозна правосъдна промяна, там наш приоритет е заложен в законодателната стратегия въпреки и с реализирана договореност с ПП-ДБ се поддържа като част от законодателните начинания, които ще се осъществят от 49-я парламент и от Движение за права и свободи. Има тематики, по които не сме водили диалог въобще, такава тематика е структурата на едно бъдещо ръководство, това е лидерски диалог и евентуално ще следва ", добави Атанасова.


ГЕРБ-СДС-БСП

“Отчитаме провокациите пред страната и отговорността, която носим, изключително ние като първа политическа мощ, да предложим управническа стратегия. Отчитаме и отговорността пред тежките решения, които предстоят. Трябва да се наложат решения, които да ни върнат във времена на консервативна политика по бюджета, както и трайно да се препотвърждава евроатлантическият път на България ”, сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на срещата им с Българска социалистическа партия.

“Вие сте управлявали с всички обединения, с които ние през последните седмици и през днешния ден започнахме диалози. В този дух предлагам да разясняваме най-съществените тематики, които да са за вдишване на отговорност освен в първия мандат, само че и при всеки идващ ”, съобщи Атанасова. “Съзнаваме, че е пристигнал миг, в който отговорността би трябвало да се споделя и нееднократно сме заявявали, че почитаме всички гласоподаватели на всички партии и сме подготвени да разискваме тези секторни политики, с цел да намираме интереса на българските жители ”, акцентира още тя.

Томислав Дончев, заместник-председател на ГЕРБ, посочи, че политиката без разговор е безсмислена. “Ние сме в един непрестанен развой на търсене, имам вяра, че първо би трябвало да стартираме диалог по бюджета ”, сподели още Дончев.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че разговор би трябвало да има и са били градивни в този развой. „ Конструирането на този развой обаче не се прави по най-хубавия метод ”, сподели Вигенин.

“За да бъде по-ефективен този развой би трябвало да има повече изясненост какви са упованията и отговорностите на първата политическа мощ. Преди да влезем в елементи какви са нашите партийни и политически цели, би трябвало да тръгнем назад към това кои са националните цели, към които можем да имаме единодушие, би трябвало да имаме изясненост по какъв начин ГЕРБ си показва периода на деяние на едно постоянно държавно управление, тъй като това има значение по какъв начин ще бъдат водени диалозите и какви цели си слагаме ”, съобщи още Вигенин.

Вигенин посочи, че третият детайл, който за тях има значение е и по какъв начин си показват ГЕРБ бъдещия кабинет. “Приоритети за нас са обществените политики, правосъдната промяна, както и участието ни в Шенген. За нас финансовата непоклатимост е значима, само че би трябвало да се намерят нужните салда, с цел да се подсигуряват нужните обществени задължения. Ние считаме, че бюджетен недостиг от 3% не е допустим, не одобряваме тези 6,4% избрани от служебния кабинет. Ние считаме, че може дефицитът да бъде от малко над 4%, изясни още депутатът от Българска социалистическа партия.


След срещата с Българска социалистическа партия, Атанасова съобщи, че позициите им по някои от секторните политики са прекомерно близки, а по други прекомерно отдалечени. „ При всички положения тези диалози в безспорен конструктивизъм са доста потребни, тъй като ние сме две от партиите, които са имали доста сериозен политически и персонален конфликт между тях. Хубаво е, че в този момент намираме опция да обсъждаме дружно някакви цели значими за България. Обсъдихме нашата визия, част от нашата управническа стратегия, само че времето от час и малко е прекомерно малко, с цел да разясняваме всичко, само че обсъждахме финансова политика и бюджетна такава, обществена политика, опазване на здравето, разяснява Атанасова.

По някои тематики нямаме безусловно никакви несъгласия, като да вземем за пример външна политика, с изключение от тяхна страна - помощта за Украйна. Нашата позиция я знаете, показали сме я неведнъж с гласувания, добави Атанасова.

" Ако намерим сили и храброст да търсим виновни решения би могло да се получи с гласоподаване на даже съществени и виновни решения в пленарна зала, когато се наложи да обсъждаме бюджет ", добави Атанасова.

" Българска социалистическа партия поддържат Еврозоната. Спорихме по опциите на недостига за влизане в Еврозоната, тъй като изискванията са инфлация, недостиг и несъмнено законодателство. Те считат, че в случай че има политическа воля в Европа може да се направи компромис с това. Те не са срещу Еврозоната по принцип ", безапелационна е тя.

ГЕРБ-СДС-ИТН

“До този миг провеждахме серия от диалози с другите парламентарни групи като в тези диалози главен акцент е вероятни единодушия по секторните политики от нашата управническа стратегия и визията с останалите партии за допустима поддръжка на тази стратегия, както и другите хрумвания за консолидация на общи решения ”. Това съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. “Ние държим на бъдещото ни участие в Шенген, Еврозоната, сигурна и предвидима данъчна финансова политика, както и на всички наши хрумвания за развиване на секторните политики в една предстояща смислена управническа стратегия за бъдещо държавно управление. Всички през последните две години се проваляхме в това да намираме консенсус, в 49-то Народно събрание ние намираме опция за разговор и се радваме, че сме осъзнали отговорността си и този разговор го водим ”, сподели още Атанасова.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ благодари за поканата и съобщи, че от Има Такъв Народ още преди тези избори обявиха, че ще подхождат градивно и практично. Той разгласи, че като парламентарна група ще поддържат всяка добра концепция. „ Т.е. в случай че има нещо хубаво и потребно, ще го подкрепим, в случай че считаме, че не е положително, не може да очаквате поддръжка за него “, изясни Йорданов.


Той уточни, че в случай че се получи болшинство, би трябвало да има обща управническа стратегия, а не на някоя от партиите.

„ Ваша работа е по какъв начин подхождате и какъв брой време отделихме на втората политическа мощ. Не знам какви диалози и какво единодушие сте постигнали с тях, само че в този момент би трябвало да подходим в конкретика “, счита Йорданов.

Той означи, че Има Такъв Народ е дясноориентирана политическа партия и добави, че също носят виновност за финансовата рецесия в страната, тъй като бяха в коалиция с Асен Василев.

Йорданов вметна, че бюджетът е извънредно значима тематика, само че за бюджет могат да приказват, в случай че имат единодушие за държавно управление. „ Ние този вид го играхме няколко пъти и знаете какъв е резултатът когато няма държавно управление “, акцентира той.

“Основната функционалност на Народното събрание е да събере болшинство и да излъчи държавно управление. Втората огромна тематика е намирането на единодушие по сформирането на бюджет. Ние направихме доста подробен разбор на бюджета препоръчан от служебния кабинет, към момента чакаме информация от тях, само че споделяме оценката ви за сериозното положение на обществените финанси ”, това сподели и Томислав Дончев от ГЕРБ.

“Правителството дружно с Народното събрание би трябвало да приема тежки решения. Трябва да се търсят запаси, ние имаме рецепта, изцяло е допустимо да запазим размера на финансовата стратегия. Окончателна картина ще имаме когато получим елементи от МФ по финансовите стратегии. Основната ни функционалност е с изключение на да съхраним обществените системи, ние би трябвало да водим политики по образованието, районната политика, връзките, инфраструктурата и да се доближим до най-богатите страни в Европейски Съюз ”, посочи още Дончев. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР