ПГ БСП за България подкрепи с условия декларацията на НС

...
ПГ БСП за България подкрепи с условия декларацията на НС
Коментари Харесай

БСП подкрепи с условия декларацията за Скопие

ПГ " Българска социалистическа партия за България " поддържа с условия декларацията на Народно събрание за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз на Северна Македония и Албания. След двучасов спор по обвързващите условия на страната ни към Скопие Народното събрание одобри документа със 129 гласа " за ", четири " срещу " и един " въздържал се ". Против бяха трима социалисти и един атакист.

" Въпреки че не сме безкритични към направеното досега, вършим усилието да вървим дружно напред и разчитаме на чуваемост от ръководещите. За пръв път имаме шанса да бъдем дружно с днешната Република Северна Македония в един съюз и неповторима опция да се доближим до националния блян от 1878 година ", означи Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия.

" Нека кажем на нашите сътрудници, че даваме зелена светлина, само че няма да допуснем в Европейски Съюз страни, които не са доброжелателни към нас и преиначават или присвояват нашата история. Не чакаме от тях да вършат взаимни отстъпки с истината, а да я потвърдят такава, каквато е, без да слагаме под подозрение устоите на Северна Македония ", съобщи зам.-председателят на Народно събрание. Вигенин дефинира отсъствието от дебата на външната министърка Екатерина Захариева като следващото обидно неглижиране на Народното събрание. Според Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия Захариева би трябвало да подаде оставка, тъй като декларацията е самопризнание за гигантския неуспех на контракта с Македония.

В декларацията Народно събрание упорства държавното управление да следи осъществяването на контракта със Северна Македония и използването на Закона за малцинствата в Албания. От Скопие се изисква да се придържа към научното пояснение на историческите събития и да се въздържа от искания за признание на " македонско малцинство " в България. В декларацията влезе и предлагането на Таско Ерменков от Българска социалистическа партия македонските управляващи да оправдават жертвите и репресираните поради българско съзнание, само че освен от тоталитарния югорежим, както гласеше първичният текст.

По-рано стана ясно, че се планува построяването на нов граничен пункт сред България и Северна Македония или разширение на действителен, както и стимулиране на дребните и междинните предприятия в пограничните общини.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР