Пейзажите на другите планети отдавна са източник на фантазии и

...
Пейзажите на другите планети отдавна са източник на фантазии и
Коментари Харесай

Камерата която засне лицето на Марс

Пейзажите на другите планети от дълго време са източник на мечти и спекулации, само че едвам през последните десетилетия имаме опция да забележим от близко повърхността на чуждоземните светове. Апаратът на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) обикаля към Марс от 2006, а на борда му се намира камерата с висока резолюция HiRISE. Тя прави фотографии на невероятни пейзажи от Марс, които наподобяват по едно и също време и пусти и живи, извънземни и необичайно познати.

HiRISE е план, който се създава близо две десетилетия. През 1980 година Алън Делъмиър от Ball Aerospace стартира да възнамерява по какъв начин да сътвори устройство, което да създава фотоси на Марс с висока резолюция. През 2001 година дружно с Алфред Макиън от университета в Аризона сплотяват сили, и НАСА се съгласяват тяхната камера да бъде интегрирана в галактическия уред MRO.

HiRISE е доставена в НАСА на 6 декември 2004 и излетява на борда на MRO на 12 Август 2005. По пътя за Марс, високотехнологичната галактическа камера прави фотоси на Луната и други обекти. Но те не са по този начин впечатляващи както фотосите на повърхността на Марс, която камерата снима при започване на септември 2006.


Снимките от HiRISE са по-детайлни и по-достъпни за хората от когато и да било преди. За в бъдеще необятната аудитория ще има опция да поръчва фотоси от съответен регион на Марс изработен с HiRISE. Заради достъпността си и концепцията, че това е за положителното на всеки, на HiRISE и излезе прякора „ Камерата на народа “.
[pro-player width=’586′ height=’329′ type=’video’ image=’https://iskamdaznam.com/video/hirise_video_banner.jpg’]https://iskamdaznam.com/video/HiRISE-25-November-2009-Q.flv[/pro-player] На този адрес Университета в Аризона от време на време качва нови фотоси, незабавно откакто бъдат обработени.

Източник: gajitz.com
Снимки: NASA/JPL/University of Arizona

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР