Петя Петрова е първият стажант-юрист в Административен съд – Варна,

...
Петя Петрова е първият стажант-юрист в Административен съд – Варна,
Коментари Харесай

Петя Петрова е първият стажант-юрист в Административен съд – Варна

 Петя Петрова е първият стажант-юрист в Административен съд – Варна, провел главен и професионален стаж. Той завърши преди дни, след четири месеца дейна и задълбочена работа под управлението на арбитър Дарина Рачева, оповестиха от пресслужбата на съда.

Стажът на Петя Петрова се организира на съображение Наредба № 1 от 1 февруари 2019 година за придобиване на юридическа дееспособност. В чл.17 от Наредбата се указва, че " професионалният стаж е с дълготрайност 4 месеца и се организира под управлението на ментор с минимум 5 години стаж на съответната служба или съответната специалност. “

Петя е икономист, има счетоводна компания и правото е нейният втори избор за висше обучение.

- Петя, какво те накара да изучаваш право?

- Завършването на специалността Право е била моя фантазия, която осъществих. Аз съм счетоводител, имам счетоводна адвокатска фирма, привикнала съм да чета законите и да работя с тях. Беше някак естествено да продължа професионалното си развитие  и  с правото, тъй като Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, КСО и Административнопроцесуален кодекс  е една голяма материя и не може единствено с едно прочитане на закона да се овладее. В началото не знаех към коя област да се ориентирам, само че след това, откакто посетих другите типове съдилища и прокуратури – Районен и Окръжен съд, Районна и Окръжна прокуратура, следствието, избрах да проведа професионалния си стаж в Административен съд – Варна. Това беше моят натурален избор, тъй като административното право, и по-специално данъчните каузи, са тясно свързани с моята съществена специалност и тяхното по-задълбочено проучване е доста потребно за мен.

- Как виждаш бъдещото си професионално развиване?

- Плановете ми са да продължа да доразвивам компанията си, като включа в предмета й на активност и юридически услуги. На този стадий ще вложа старания, с цел да довърша юридическото си обучение с полагането на изпита за юридическа дееспособност  и в бъдеще имам проекти да развия и адвокатска активност. При запознаването ми с документите по разнообразни каузи, виждах по какъв начин сътрудници адвокати нямат знания в счетоводната,  осигурителната и трудово-правната материя.  Смятам, че когато искаш да се развиваш в данъчно-осигурителното право, то следва да имаш знания и в материята като цяло, а освен да е обвързвано с Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, КСО  и Административнопроцесуален кодекс. Да  имаш по-широк взор върху цялото законодателство.

- С какво способства за образованието ти твоят стаж във Варненския Административен съд?

- Категорично доста! На първо място, желаех да се срещна персонално по какъв начин се движи една тъжба от фронт-офиса на съда, подреждането на документите в деловодството до влизането на материалите в правосъдната зала. Да се срещна с детайлите на правосъдното произвеждане. Изключително доста ми оказа помощ арбитър Дарина Рачева, която беше моят ментор през четиримесечния ми професионален стаж и преди това  в двуседмичния в Административния съд. Благодарение на отличната организация на работата в Административния съд, който в тези сложни епидемиологични времена, при съблюдаване на всички условия за запазване на здравето ни, съумя да не лимитира достъпа ми до всичко, което ме интересуваше и беше потребно за моето образование. На всеки, подложен от мен въпрос, получавах способен отговор, беше ми обезпечен достъп до правосъдните зали, съвещанията, до правосъдната документи.

- На какво те научи работата със арбитър Дарина Рачева?

- Съдия Рачева е един прелестен експерт, това е човек, който не просто те среща с материята, а се раздава в работата си. Изключително предан на работата си човек, безрезервен експерт, който желае и прави всичко допустимо, с цел да те научи оптимално добре, да ти съобщи своя опит и познания по най-полезния за бъдещата ти работа метод. Човек с необятен взор и светоглед, тя постоянно ми е казвала, че правосъдният развой е по-пълноценен за всички участници в производството, когато  страните и участниците, включително юристите, са добре подготвени експерти, които знаят по какъв начин да зададат ясно и тъкмо верните въпроси, с цел да се получат нужните отговори.  

Още един път показвам откровената си признателност към Административен съд – Варна, на управлението на съда и изключително на арбитър Дарина Рачева, която с изключение на прелестен експерт е и човек с огромно и положително сърце. Впечатли ме умеенето й да контактува с сътрудниците, метода по който образова правосъдните помощници, по какъв начин вършат полемика, по какъв начин протича самото разискване и обмена на мисли и познания. Огромно благодаря и имам вяра, че наученото в Административен съд – Варна от мен е една отлична база за бъдещата ми работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР