Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния

...
Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния
Коментари Харесай

Обединяваме се с Банка Пиреос, за да предоставим още повече възможности за клиентите ни

Петя Димитрова е основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на Пощенска банка. От юни 2019 година е основен изпълнителен шеф и ръководител на Съвета на шефовете и на Банка Пиреос България, която до обединяването си с Пощенска банка оперира като дъщерно сдружение.

Петя Димитрова е член на управителните препоръки на Асоциацията на банките в България, БОРИКА, на Фондация „ Атанас Буров”, на съдружие „ Ендевър България” и на Международния банков институт. Член е и на Университетския съвет на Американския университет в България, на Форума на младите международни водачи към Световния стопански конгрес, както и на Young Presidents’ Organization (YPO) и други Носител е на над 20 влиятелни български и интернационалните награди, измежду които „ Мисис Икономика “, премията на фондация „ Атанас Буров “ за банково и финансово ръководство, „ Банкер на годината “ и други Под нейно управление Пощенска банка става една от най-награждаваните финансови институции у нас и е отличена в две следващи години като „ Най-добра банка в банкирането на дребно в България “ от влиятелното финансово издание World Finance Magazine.

Г-жо Димитрова, преди близо три месеца ръководената от Вас Пощенска банка разгласи сполучливото привършване на договорката за покупката на Банка Пиреос България. На какъв стадий е процесът по консолидацията на институциите и по кое време очаквате да завърши?

-Да, Пощенска банка и Банка Пиреос България се сплотяват и не престават дружно напред. На 13 юни 2019 година обявихме придобиването на мажоритарния дял от капитала на Банка Пиреос и до края на годината ни предстоят още два значими стадия – юридическото и оперативното обединяване. Това е основна стъпка от тактиката на мощната интернационална група Eurobank, от която сме част, за разширение на активността ѝ с фокус върху пазари, на които е водач.

За нас в този момент значимо е да осведомяваме клиентите на Банка Пиреос за всяка стъпка от обединяването, с цел да са наясно с хода на процеса и да могат умерено да вършат своите финансови проекти. Използваме за задачата с изключение на обичайните канали като уеб сайтове, брошури и обществени мрежи, също по този начин и специфичната апликация - EVA Postbank, която надгражда нашият чат бот – първият банков чатбот на нашия пазар, който единствено за година реализира неповторими резултати. Създадохме „ новата “ EVA във връзка на обединяването с Пиреос, с цел да отговорим на най-често поставяните от потребителите въпроси. Уникалното при EVA Postbank е, че има и “live chat” с специалист от банката, който може да отговори и на по-специфични въпроси - по този начин сме сигурни, че клиентите ни получават цялата им нужна информация.

Обединението е значима стъпка напред в нашето развиване. С него ще осигурим на нашите сегашни и бъдещи клиентите още повече конкурентни преимущества, новаторски услуги и артикули, високо качество на обслужване посредством нашите онлайн и офлайн канали.

Чухме, че редица отдели към този момент са обединени, в това число валутните интервенции. Разбрахме също по този начин, че идващия месец ще стартира обединяването на клоновата мрежа. Какъв принцип ще бъде следван там? Например ще започнете от София и от огромните градове или процесът ще се развива редом в цялата страна?

- Реалното обединяване на отделите и екипите ще стартира едвам след юридическото обединяване на двете институции. До този миг ще продължим да бъдем две обособени институции. Междувременно работим по уеднаквяването на системите на доста разнообразни равнища. Един от най-важните аспекти, несъмнено, е интеграцията на двата екипа, които ще допринесат - със своя опит, с експертизата и с мотивацията си, за още по-доброто обслужване на нашите клиенти.

Развитието на клоновата мрежа е необикновен приоритет за нас, защото огромна част от клиентите към момента избират персоналната консултация с наш специалист. Инвестираме доста в това да създадем офисите си цифрови, с благоприятни условия за осъществяване на разнообразни интервенции в съвременни зони за самообслужване, което усъвършенства потребителското преживяване и пести на клиентите време. Първият ни подобен пилотен офис към този момент работи в The Mall в София, а скоро следва публично разкриване на напълно обновените ни клонове в два търговски центъра. Планираме до 1 година всичките ни клонове, в това число и новите от Пиреос, да бъдат преобразени - с неповторимата ни визия и цифрови зони. Имаме и други съвременни решения, като да вземем за пример центровете ни за експресно кредитиране „ Моменто “, които към този момент оферират уголемен подбор от артикули и услуги, и „ излязоха “ отвън София - в Пловдив, във Варна и в Бургас. Така че можем да уверим клиентите ни, че след обединяването клоновата ни мрежа ще стане още по-голяма, което ще бъде спомагателен плюс за тях.

Несъмнено всички банкови институции влагат съществени средства за цифровизация на своите услуги. В международен мащаб се виждат съществени съкращения на чиновници както в централите, по този начин и в банковите клонове. Да чакаме ли сходни процеси у нас?

- Действително въвеждането на софтуерни и новаторски решения е пътят, по който ние решително вървим. Нашата задача „ Дигитализация “ цели оптимално потребителско преживяване – главната ѝ функционалност е да отговори на потребителските упования за надеждни онлайн финансови услуги, за непосредствен и непосреден контакт с банката. Това обаче не е развой, който би засегнал чиновниците ни, в противен случай – нашите чиновници са в основата на триумфа на банката. Нашето конкурентно преимущество е, че познаваме клиентите си и можем да реагираме гъвкаво на потребностите им. Дигитализирането на услугите и потреблението на зони за самообслужване за главните интервенции ще обезпечи повече време на чиновниците ни да съветват клиентите за другите артикули, благоприятни условия и най-хубавите решения за тях. Ако би трябвало да обобщя - цифровите услуги са бъдещето, само че те няма да заменят човешкия фактор в отношението с клиента, а в противен случай биха помогнали, с цел да предложим на клиентите си още по-добро „ потребителско прекарване “ (т.нар. costumer journey), повече улеснения, експедитивност и еластичност в обслужването.

Да се върнем към интеграцията на Банка Пиреос България. Любопитно ще е да научим коя от двете осведомителни системи за електронно банкиране ще изберете за бъдещата си работа? Или ще има нова система?

- В хода на подготовката за обединяването направихме сериозен разбор на преимуществата на двете системи и избрахме да заложим на системата на Пощенска банка. Електронното ни банкиране - e-Postbank, както и мобилното m-Postbank, са измежду най-хубавите на пазара у нас и съм уверена, че клиентите на Банка Пиреос ще ги оценят високо. В началото на септември пуснахме и m-Token Postbank - мобилно приложение, посредством което се удостоверяват платежните интервенции по сигурeн и комфортен метод. С него се реализира двуфакторно определяне на самоличността на потребителя, с което отговаряме на регулаторните условия, наложени от новата инструкция на Европейски Съюз по отношение на платежните услуги PSD2, за потвърждаване на заплащания в електронна среда.

Тук е мястото да кажем, че Пощенска банка непрекъснато влага в цифровите си канали. Ние неведнъж сме награждавани за своите нововъведения, тъй като те дават отговор на действителни потребителски упования, прибавят стойност и основават още по-добра връзка сред банката и клиентите ѝ.

Ще измести ли обединената банка фокусът си върху избран сегмент от кредитирането?

- Както споделих, двете банки се сплотяват, с цел да дадат повече на клиентите във всяко отношение – повече нововъведения, повече лични финансови решения, по-добро обслужване. Този развой няма да промени устрема ни да кредитираме разнообразни потребителски сегменти съгласно потребностите им - жители, семейства, дребни, междинни и огромни компании, институционални клиенти. И отсега нататък ще продължим да работим както до момента – да предоставяме както самостоятелни лични решения за жителите, по този начин и гъвкави бизнес решения. По-голямата банка, оформила се в следствие от обединяването, ще ни даде още повече благоприятни условия за това.

По разнообразни аргументи се прояви наклонност за повишение на таксите и комисионите за водещи банкови услуги, в това число и в Пощенска банка. Означава ли това, че банките се пробват да се презастраховат поради опасенията от нова рецесия?

- Бaнкoвият ceктop в Бългapия кaтo цялo e мнoгo кoнкypeнтeн и динaмичeн, нo cъщeвpeмeннo e и мнoгo cтpиктeн в eднa oт ocнoвнитe cи фyнкции – дa зaщитaвa интepecитe нa cвoитe дeпoзaнти. Taкa чe всички ние пocтoяннo тъpcим, пpи oбeктивнитe пaзapни ycлoвия, бaлaнca мeждy aктивнoтo кpeдитиpaнe и cтpeмeжa дa нe пoeмaме излишeн pиcк.

Пощенска банка е част от интернационална група, която е под надзора на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ние прецизно съблюдаваме консервативна политика във връзка с поемането на риск. Смятаме, че това е значимо както за нас и за стабилността на системата, по този начин и за клиентите, тъй като по този метод пазиме и техните дълготрайни ползи. Колкото до равнищата на таксите и комисионите – те не се дефинират случайно, а са функционалност от разнообразни справедливи фактори и са част от съответната услуга, която клиентите получават.

Очаквате ли още покупко-продажби по сливания и придобивания в банковия сектору нас през идващите няколко години?

-Това зависи напълно от проектите и тактиките на банките за напредък. Винаги съм казвала, че консолидацията в бранша е натурален развой, тъй като разрешава така наречен синергия от мащаба. В банковия свят, в който са нужни от ден на ден вложения за цифровизация, за осъществяване на условията на все по-тежкото законодателство, за привличане и задържане на топ гениите на пазара, е доста по-добре компанията да е огромна. Така тя може да си разреши да покрива условията за сигурност, да дава отговор на регулациите и да дава висококачествени услуги на клиентите си.

Какви са упованията за облагата на банковия бранш към края на годината като се имат поради положителните резултати, регистрирани към края на шестмесечието?

- Годината се обрисува като следващата добра за банковия бранш – с растеж на облагите, с позитивно развиване в другите сегменти на бизнеса, с възстановяване на качеството на кредитния портфейл. Очакванията ми са, че Пощенска банка също ще завърши с положителни резултати 2019 година, която е стратегически значима за нас, защото се сплотяваме с Банка Пиреос и ставаме още по-голяма и по- мощна банка. Бележим растеж - както при корпоративното кредитиране, по този начин и при потребителското и жилищното кредитиране. Развихме цифровите си канали за банкиране и продължаваме да бъдем желан избор за нашите клиенти. Пуснахме на пазара новаторски артикули, които се одобряват добре от потребителите, като следва да предложим и нови атрактивни услуги.

По какъв метод се отразява политиката на рекордно ниски лихви в еврозоната на банките у нас?

- Решенията на Европейската централна банка въздействат директно върху придвижванията на лихвите у нас - и зapaди oбвъpзaнocттa нa лeвa c eвpoтo, и зapaди тяcнaтa интeгpaция нa икoнoмикaтa ни c eвpoпeйcкaтa. Но това не е единственият фактор, който е определящ за равнищата на лихвите. Върху тях въздействат също високата ликвидност на банковата ни система, огромната конкуренция сред финансовите институции, в това число и навлизането на финтех фирмите,както и интернационалните процеси като Бpeкзит, комерсиалната война сред CAЩ и Kитaй и дp.

Затова е значимо клиентите, когато вземат решение да теглят заем, да се управляват освен от нивата на лихвите, а по-скоро дълготрайно да преценят опциите си. И да имат поради, че ние сме там, с цел да ги консултираме и дружно да намерим най-хубавите решения за тяхното на следващия ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР