Петролният милиардер сър Джим Ратклиф е закупил 25% дял от

...
Петролният милиардер сър Джим Ратклиф е закупил 25% дял от
Коментари Харесай

Управлението на „Манчестър Юнайтед“ се връща в английски ръце

Петролният милиардер сър Джим Ратклиф е закупил 25% дял от „ Манчестър Юнайтед “, оповестиха в неделя от английския футболен клуб, представени от CNN.

Продажбата е доказана и следената от Ратклиф INEOS, основан в Лондон мултинационален конгломерат.

В изказването на INEOS се споделя, че Ратклиф ще придобие 25% от акциите клас Б на клуба и до 25% от обществено наличните акции клас А " и ще даде спомагателни 300 млн. $, предопределени за бъдещи вложения в " Олд Трафорд " - историческия стадион на клуба “. Семейство Глейзър, което има мажоритарния дял от клуба, и акционерите от клас А ще получат една и съща цена от 33,00 $ на акция.

В петък акциите на „ Манчестър Юнайтед “ затвориха на цена от 19,81 $.

През май Forbes оцени един от най-популярните тимове от Висшата лига на 6 милиарда $, което го слага на второ място в световната ранглиста незабавно след „ Реал Мадрид “.

През 2023 година акциите на „ Манчестър Юнайтед “ спаднаха с близо 13%.

Сделката ще бъде обект на разбор от страна на регулаторите и Висшата лига, които би трябвало да дадат зелена светлина, с цел да може тя да бъде финализирана.

" Радваме се, че се съгласихме на тази договорка със сър Джим Ратклиф и INEOS ", се споделя в изказването на Аврам Глейзър и Джоел Глейзър, изпълнителни съпредседатели и шефове на „ Манчестър Юнайтед “. " Като част от стратегическия обзор, който обявихме през ноември 2022 година, поехме ангажимент да разгледаме разнообразни други възможности, които да оказват помощ за укрепването на клуба, с акцент върху постигането на триумф за нашите мъжки, женски и университетски тимове. "

В изказването се прибавя, че " взаимната упоритост е да се сътвори футболна интервенция от международна класа, която да се основава на многото съществуващи мощни страни на клуба, в това число на сполучливото показване отвън терена, на което той продължава да се радва ".

Продажбата идва след повече от година клюки, че основаното във Флорида семейство Глейзър, което е притежател на клуба от 2005 година насам и има и тима от Националната футболна лига на Съединени американски щати " Тампа Бей Бъкейнърс ", е отворено към предложения. И такива не липсваха, откакто интерес пристигна и от Близкия изток в лицето на катарския вложител шейх Джасим бин Хамад Ал Тани, който отдръпна офертата си през октомври.

„ Манчестър Юнайтед “ изпитва компликации през последните години под собствеността на семейство Глейзър. Клубът, който има четирима непрекъснати мениджъри, откогато легендата сър Алекс Фъргюсън се отдръпна през 2013 година, не е печелил Шампионската лига от 2008 година, както и купа във Висшата лига от 2013 година насам.

В момента Манчестър Юнайтед е на осмо място в локалното състезание.

71-годишният Ратклиф е роден във Фейлсуърт, Ланкашир, който е част от Голям Манчестър. Описва себе си като " локално момче и последовател на „ Манчестър Юнайтед “ през целия си живот ".

Ратклиф, един от най-богатите хора във Англия с чисто положение от 19,1 милиарда $ съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg, преди този момент насочи несполучлива оферта за придобиване на благосъстоятелност в лондонския клуб " Челси ", която през май 2022 година доближи 5,3 милиарда $.

Ратклиф има и футболните клубове „ Ница “ във Франция и „ Лозана-Спорт “ в Швейцария. В „ Манчестър Юнайтед “ неговите представители ще дават отговор за спортно-техническата част, до момента в който тези на семейство Глейзър за маркетинга на клуба.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР