Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха

...
Петролният картел ОПЕК и неговите съюзници, ръководени от Русия, обявиха
Коментари Харесай

Саудитски принц се нахвърли върху Ройтерс - лъжели, че се договарят с Русия за цената на петрола

Петролният картел ОПЕК и неговите съдружници, ръководени от Русия, оповестиха доста понижаване на добива. Решението за понижаване на добива на нефт с два милиона барела на ден ще докара до повишение на цените и ще утежни ситуацията на западните страни, които към този момент се борят с внезапно покачващата се инфлация.Споразумението беше пестник за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа задача, с цел да убеди членовете на ОПЕК+ да гласоподават срещу намаляването на производството.

Саудитски принц се нахвърли върху публицист от " Ройтерс ".

На конференция след решението министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд се нахвърли върху репортера на " Ройтерс " Алекс Лоулър и отхвърли да дава отговор на въпроси.

В клип, необятно публикуван в обществените мрежи, той упрекна осведомителната организация, че разчита на анонимни източници, а не на формален представител.

" Писахте за Русия, че прави това и това. Но в действителност, когато излезе вашият материал, никой от Русия не приказва с мен и аз не приказвах с никого от Русия.

След това още веднъж написахте, че Саудитска Арабия и Русия - бла, бла, бла - се пробват да договорят цена [за барел петрол] от 100 $. Но това не е правилно ", сподели министърът.

" Сбъркахте два пъти ", сподели принц Абдулазиз във връзка със публикация, в която написа по какъв начин Саудитска Арабия и Русия си слагат за цел да реализират цена на петрола от 100 щатски $.

" Вие [ " Ройтерс " ] не си свършихте работата както би трябвало ", сподели той и добави, че е прекарал известно време в диалози с публицист, с цел да обясни историята.

" Ако имате въпроси, насочете ги към други, само че не и към мен ", сподели принц Абдулазиз.

" Няма да приказвам с " Ройтерс ", до момента в който не уважите източника, който е министърът на енергетиката, от името на саудитското държавно управление. "

Русия предизвестява, че " няма да доставя нефт "

Междувременно Русия предизвести в сряда, че възможното ограничение на цените на съветския нефт, препоръчано от Европейския съюз като част от новите наказания поради Украйна, ще има " нездравословен резултат " върху международните пазари.

" Подобен инструмент нарушава всички пазарни механизми и може да има доста нездравословен резултат върху международната петролна промишленост ", съобщи вицепремиерът Александър Новак пред съветската държавна телевизия.

Г-н Новак съобщи, че съветските компании " няма да доставят нефт на тези страни ", които вкарват подобен предел.

Петролният картел ОПЕК и неговите съдружници, ръководени от Русия, оповестиха доста понижаване на добива. Решението за понижаване на добива на нефт с два милиона барела на ден ще докара до повишение на цените и ще затрудни западните страни, които към този момент се борят с внезапно покачващата се инфлация.

Във Виена министрите от картела ОПЕК и групата от 10 експортьори, водена от Русия, се споразумяха да понижат производството с два милиона барела на ден от ноември.

Споразумението беше пестник за президента на Съединени американски щати Джо Байдън, чиято администрация ръководеше трескава дипломатическа задача, с цел да убеди членовете на ОПЕК+ да гласоподават срещу намаляването на производството.

Служител на Белия дом съобщи, че президентът Байдън е " отчаян от недалновидното решение " и че администрацията му ще се " съветва с Конгреса за спомагателни принадлежности и пълномощия за понижаване на контрола на ОПЕК върху цените на силата ".

Политическите съперници на господин Байдън насочиха рецензии. " Пълен неуспех. ОПЕК му се смее ", написа в обществените мрежи Стив Скализ, член на малцинството в Камарата на представителите.

Цените на петрола се покачиха незабавно, откакто се появи новината за решението и ралито на фондовите пазари се забави.

Ходът на ОПЕК, в която влизат най-големите страни производителки на нефт като Иран, Ирак, Кувейт и Саудитска Арабия, е най-голямото редуциране от 2020 година насам и пристигна макар опасенията, че може да подхрани инфлацията и да накара централните банки да покачат лихвените проценти.

Цените на петрола се намалиха през последните седмици до равнищата отпреди войната в Украйна заради опасения за закъснение на международната стопанска система, само че през последните дни се покачиха поради упованията за понижаване на производството.

Основният интернационален контракт за недопечен нефт, вид Брент, скочи с два % след решението и приключи на 93,37 щатски $ за барел, което е с 1,7 % повече.

" Очаква се петролните фючърси да продължат да се повишават в кратковременен и средносрочен проект, само че продължаващите опасения за световна криза и възходяща инфлация евентуално ще лимитират дълготрайния растеж ", споделя Шрижан Катял от интернационалната брокерска компания ADSS.

Анализаторът на Swissquote Ипек Озкардеская предизвести, че огромното понижение може да се " обърне против " ОПЕК+, в случай че вложителите се притесняват, че то ще докара до повишение на инфлацията и ще принуди централните банки да покачат лихвените проценти толкоз доста, че да провокират криза.

" Колкото по-високи са цените на силата, толкоз по-рязко централните банки би трябвало да убият търсенето, с цел да изтеглят цените надолу ", сподели тя преди оповестяването на решението.

 

Източник " Гласове "

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР