Петролните разливи, съчетани с цъфтеж на вредни водорасли, са превърнали

...
Петролните разливи, съчетани с цъфтеж на вредни водорасли, са превърнали
Коментари Харесай

Най-голямото езеро във Внецуела е изправено пред екокатастрофа

Петролните разливи, съчетани с разцвет на нездравословни водорасли, са трансформирали венецуелското езеро Маракайбо в зелен отровен басейн. Езерото, което през 20-и век е било сърцето на венецуелската петролна промишленост, записва невиждани равнища на замърсяване и съгласно специалисти е на ръба на непоправими вреди. Някогашният скъп източник на голямо благосъстояние се е трансформирал в нечиста пустота след десетилетия на несъразмерна употреба, несъответстваща поддръжка и липса на вложения за възстановяване на към този момент остарялата инфраструктура. 

 
Всеки, който влезе там и е непрекъснато в тези води, ще получи рани по тялото си, споделям ви го от опит, тъй като имам краста по краката и обриви. Трябваше да отида при кожен лекар, с цел да ми даде медикаменти, и по тази причина стопирах да ловя риба.
Хосе Аулар, риболовец

Десетки пречиствателни станции са изоставени от години, което разрешава отпадните води, торовете и химикалите да се изхвърлят непосредствено в езерото. На сателитна фотография, оповестена от Европейската галактическа организация през юни, се вижда, че голямото езеро е съвсем напълно покрито със зелен пласт, за който учените са открили, че е породен от микроводорасли, отделящи отрови, които заплашват живота в езерото. 

 
Когато се случат такива събития, първото нещо, което би трябвало да проверим, е кой е причинителят на цъфтежа на водораслите и дали този тип е кадърен да създава отрови, тъй като в случай че има тази дарба да създава отрови, би трябвало да предприемем мерки.
Белтран Брисеньо, биолог

Екстремното замърсяване форсира естествения развой на еутрофикация, вследствие на което езерото остава без О2, което задушава рибите и растенията. Рибарите към този момент се борят с следствията. Президентът на Венецуела Николас Мадуро неотдавна посети езерото за боен церемониал и подреди да се изготви проект за изчистването му. Възстановяването на най-голямото езеро в Латинска Америка остава неизпълнена задача след повече от век рандеман на нефт.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР