Петролните фючърси поскъпват с близо 2% по време на търговията

Петролните фючърси поскъпват с близо 2% по време на търговията ...

Петролните фючърси поскъпват с близо 2%.


Петролните фючърси поскъпват с близо 2% по време на търговията във вторник, след като Саудитска Арабия заяви, че планира допълнително съкращаване на производството до около 9,8 млн. барела на ден през март. Подкрепа за цените на черното злато продължават да оказват и наложените от САЩ санкции спрямо Иран и Венецуела.

В интервю за "Файненшъл таймс" енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих обяви, че Риад ще намали петролното си производство през март до около 9,8 млн. барела на ден, което би било с повече от 500 хил. барела по-голямо съкращение на добивите, отколкото първоначално поетия ангажимент в рамките на формата "ОПЕК+". Целта на Кралството е да допринесе за поскъпване на петрола, за да помогне за финансиране на плановете си за икономическа трансформация.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през април нарастват във вторник с 2,23% към 62,90 долара за барел, започвайки вчерашния спад до 60,92 долара за барел. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват с 2% към 53,50 долара за барел, отскачайки от вчерашното двуседмично дъно около 51,15 долара, което беше факт в резултат на по-силния щатски долар спрямо останалите основни валути.

Подкрепа за днешното възходящо движение на петролните цени оказва и подновеният инвеститорски оптимизъм на световните капиталови пазари по отношение на провеждащите се в Пекин търговски преговори между САЩ и Китай.

Наложените преди време американски санкции спрямо венецуелската държавна петрола компания и несигурността, дали САЩ ще направи нови отстъпки по отношение на някои основни вносители на ирански петрол също допринасят за рязкото поскъпване на черното злато по време на днешната търговия. Продължава да бъде затворени и части от петролопровода "Кийстоун" през който се внася в САЩ петролът, добиван в Канада.

В същото време обаче Bank of America предупреди за риск от "съществено забавяне" на световния икономически растеж и респективно на потреблението на петрол, добавяйки, че тя очаква средните цени на петрола Брент и на американския лек сурово петрол около 70 и около 59 долара за барел през 2019-а година преди тяхно понижение през 2020-а година към нива съответно от 65 и 60 долара за барел.

Източник: novini.bg