Петролните фючърси поскъпнаха към нови петмесечни върхове, нараствайки за четвърта

...
Петролните фючърси поскъпнаха към нови петмесечни върхове, нараствайки за четвърта
Коментари Харесай

Петролът достигна нови петмесечни върхове, поскъпвайки рязко за четвърта поредна седмица

Петролните фючърси нарастнаха към нови петмесечни върхове, нараствайки за четвърта поредна седмица и с към 18% от началото на годината, предвид на геополитическите напрежения в Близкия изток (войната сред Израел и " Хамас " в Газа) и Европа (войната на Русия в Украйна) и понижените добиви в границите на ОПЕК+. Всичко това ускорява терзанията за стесняване на доставките при повишаване на търсенето на значимата енергийна суровина, предава БНР.

Фючърсите на нефт Брент нарастнаха късно нощес и рано през днешния ден над 91,00 $ за барел за пръв път от 19 октомври 2023 година, когато те доближиха цени връх към 92,05 $ за барел. В същото време фючърсите на американския лек недопечен нефт нарастнаха късно нощес до 87,26 $ за барел - най-високо ценово равнище от 20-ти октомври 2023 година, когато те се търгуваха над 88,00 $ за барел.

Последното повишаване на значимата суровина беше подкрепено от повишените опасения за разширение на спора в Близкия изток, откакто Израел ускори подготовката за евентуално възмездие от страна на Техеран след удара в понеделник против ирански дипломатически комплекс в Сирия.

В четвъртък шефът на НАТО Йенс Столтенберг пък съобщи, че украинските офанзиви с дронове по съветски рафинерии е довело до ограничение на капаците на Русия за преправка на нефт с над 15%.

В същото време ОПЕК + удостовери, че ще се придържа към контрактуваното редуциране на петролното произвеждане с 2,2 млн. барела дневно и през второто тримесечие на 2024 година

През последните дни от Съединени американски щати и Китай бяха оповестени относително мощни стопански данни, които са причина за нараснало търсене на нефт от двете водещи международни стопански системи, които са и най-големите потребителите на значимата енергийна суровина.

Всички това кара наблюдаващите и анализаторите на петролния пазар да стартират да покачват през последните седмици прогнозите си за петролните цени. Банката JPMorgan Chase & Co. предизвести, че петролът Брент има капацитет да нарастне до 100 $ за барел през актуалната година, в случай че неотдавнашното решение на Русия да понижи производството не бъде уравновесено от други контрамерки. Банката ANZ Banking Group Ltd. пък увеличи тримесечната си вероятност за петрола Брент до 95 $ за барел.

В кратковременен проект повишаването на петрола наподобява " прекалено ", което не изключва известна низходяща ценова промяна или стабилизация под достигнатите нови 5-месечни върхове.

Вниманието през днешния ден се насочва към значимите данни за пазара на труда и за равнището на безработица в Съединени американски щати през март, защото те ще алармират за положението на американската стопанска система и за лихвената политика на Фед през идващите месеци.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР