Петролът започна настоящата седмица с лек ръст. Във фокуса на

...
Петролът започна настоящата седмица с лек ръст. Във фокуса на
Коментари Харесай

Петролът се доближава до нивото от 80 долара

Петролът стартира актуалната седмица с лек растеж. Във фокуса на вниманието на вложителите ще бъдат представянето на китайските фондови пазари, както и данните за PMI показателя в Съединени американски щати, които ще бъдат оповестени в четвъртък. Въпреки провокациите, позитивната вероятност пред „ черното злато “ би се запазила, в случай че цената се задържи трайно над 75 $ за барел.
Върху какво ще са фокусирани вложителите тази седмица?
Понеделник бе почивен ден в Съединени американски щати заради честванията по случай Деня на Президента. На този декор през актуалната седмица няма доста на брой значими вести за американската стопанска система. Във фокуса на вниманието за пазарните участници ще бъдат данните за PMI показателя в еврозоната, Германия и Съединени американски щати, които ще бъдат оповестени в четвъртък. Стойностите на индикатора ще дадат сигнал на пазарите по отношение на представянето на водещите стопански системи. Силни данни за PMI показателя имат капацитета да окажат поддръжка на петролните цени, защото това ще е знак, че стопанската система нараства, заради което търсенето на енергийни запаси ще се повиши. И противоположното – слаби PMI данни ще засилят страховете от закъснение на стопанската система и криза. А това би притиснало цените надолу.
Какво ще движи цените на петрола?
През последните седмици придвижването на петрола не дават явен сигнал за посоката, в която ще продължи. Войната в Близкия изток в композиция с упованията за усъвършенстване на икономическата обстановка в Китай поддържат цените. Силата на американският $ обаче лимитира растежа на „ черното злато “.

Доларът осъществя повишаване на фона на упованията за по-малко на брой лихвени намаления през актуалната година. Устойчивостта на трудовия пазар в Съединени американски щати, както и на инфлацията ускориха спекулациите, че Федералният запас няма да бърза със свалянето на лихвите. А това докара до повишаване на зелените пари.

Друг фактор, който внася висока неустановеност на петролните пазари са запасите в Съединени американски щати. През предходната седмица американските ресурси регистрираха фрапантно нарастване с 12 млн. барела при упования за 3.3 млн. барела.

Продължаващото повишаване на запасите от недопечен нефт може да е сигнал за понижено търсене или по-голямо предложение. При всички положения обаче и двете са неподходящи за цените на „ черното злато “.

Един от факторите, които стоят зад понижения потенциал на работа на рафинериите се дължи на сезонната профилактика на оборудванията.

Първоначалното понижаване на добивите при започване на годината обаче се дължеше на извънредно студеното време през януари, което за малко време докара до прекъсване на огромна част от производството на нефт в Съединени американски щати.

Метеорологичните условия през януари доведоха до спад в пътуванията, което от своя страна се отрази отрицателно върху търсенето на бензин, дизел и други петролни дестилати.

На тази база данните за седмичните ресурси, които ще бъдат показани в четвъртък ще дадат повече изясненост. Сериозен спад в равнището на запасите би подкрепило цените. Според някои специалисти при положение, че забележим ново съществено нарастване като това от предходната седмица, цените ще се окажат под напън.

Източник: БенчМарк Финанс
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР