Петролът вероятно ще се превърне в най-големия експортен артикул за

...
Петролът вероятно ще се превърне в най-големия експортен артикул за
Коментари Харесай

Петролът вероятно ще се превърне в най-голямата експортна стока на САЩ

Петролът евентуално ще се трансформира в най-големия експортен продукт за Съединените щати тази година за пръв път в историята, наблягайки възходящото въздействие на производството и износа на нефт от Съединени американски щати върху международния пазар на нефт.

Нарастващото произвеждане на недопечен петрол в Съединени американски щати през последните години и растящият експорт след премахването на възбраната през 2015 година трансфораха американското " черно злато " във все по-важна стока на пазара, изключително след съветското навлизане в Украйна и наложените от Запада забрани и наказания по отношение на съветския недопечен нефт, оповестява БНР.

Доставките на нефт от страна на Съединени американски щати компенсираха някои от съкращенията на производството на " ОПЕК + " през първата половина на актуалната година, като се чака рекордно по размер произвеждане през 2023 година и 2024 година Производството на недопечен нефт в Съединени американски щати се чака да бъде приблизително 12,92 млн. барела дневно тази година и да се усили до 13,12 млн. барела дневно през идната година, което биха били нови рекордни стойности, уточни Енергийната осведомителна администрация на Съединените щати (EIA) при показване на своите октомврийски краткосрочни енергийни вероятности.

Износът на американски нефт също доближи рекордни равнища от приблизително 3,99 милиона барела дневно през първата половина на 2023 година, което е нарастване с близо 20% по отношение на първата половина на 2022 година

По отношение както на размери, по този начин и на ценово изражение, износът на нефт от Съединени американски щати беше най-големият износ от всички други категории на артикули в американската търговия с останалия свят до август тази година и евентуално това ще се резервира за цялата 2023 година за пръв път в историята, демонстрира разбор на Кен Робъртс от WorldCity, компания, която наблюдава износа на Съединени американски щати въз основа на данни от Бюрото за броене на популацията.

Само през август цената на износа на нефт от Съединени американски щати в размер на 10,3 милиарда $ имаше най-голям дял от 6% от целия американски експорт, следван от експорта на бензин и на други горива, съгласно данни на WorldCity. По отношение на размера, делът на петрола също е най-голям в износа, достигайки цели 24%, следван от експорта на полутечен природен газ ( LNG), бензин и други горива.

Според разбора на WorldCity, оповестен в списание Forbes, " категорията нефт ще образува най-големия експорт на Съединените щати, откакто данните за 2023 година бъдат оповестени при започване на идната година ".

От 2015 година, когато Съединени американски щати подвигнаха възбраната за експорт на недопечен нефт, която преди този момент беше единствено за Канада, износът на американски нефт се увеличи паралелно със скока в производството. Ръстът беше по-ясно изразен през последните две години с помощта на възходящия световен " вкус " за барели на конкурентни цени на фона на по-ниското предложение от " ОПЕК + " и ембаргото върху съветския недопечен нефт.

Въпреки обстоятелството, че суровият нефт в Съединени американски щати е най-вече от по-леките сортове, за разлика от най-високите класове нефт на Русия и Близкия изток, американският експорт компенсира част от съкращенията на " ОПЕК + " през последните месеци.

Според EIA, през първата половина на 2023 година Европа беше водещата дестинация за експорт на недопечен нефт от Съединени американски щати с размери от 1,75 милиона барела дневно, водена от експорта за Нидерландия и Обединеното кралство. Азия е на второ място с 1,68 млн. барела дневно, водена от износа на нефт от Съединени американски щати за Китай и Южна Корея. Съединените щати също по този начин изнасят доста по-малки количества недопечен нефт за Канада, Африка и Централна и Южна Америка.

За по-малко от десетилетие, откогато възбраната за експорт беше вдигната, американският нефт стана толкоз значим за международния пазар, че сортът WTI Midland беше прибавен през юни към кошницата от типове недопечен нефт Брент, която се употребява като пример за ценообразуване на най-търгуваните петролни контракти.

Причината, заради която WTI Midland става все по-голям в оценката на Dated Brent, още веднъж е размерът на американския недопечен нефт, който се доставя в чужбина и който е приблизително към 4 милиона барела дневно от началото на годината.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР