Петролът поскъпва в началото на европейската търговия в понеделник, заличавайки

...
Петролът поскъпва в началото на европейската търговия в понеделник, заличавайки
Коментари Харесай

Петролът поскъпва с 2% обратно над 100 долара за барел, заличи първоначалното поевтиняване

Петролът нараства при започване на европейската търговия в понеделник, заличавайки първичното си поевтиняване, защото известното намаляване на щатския $ по отношение на останалите водещи валути и оставащите в действие опасения, свързани с петролните доставки, парират в известна степен вероятностите за световна криза и новите локдауни в разграничи райони на Китай за справяне с коронавирусната пандемия. Това оповестява БНР.

Към 10.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент нарастват с 2,5% към 103,72 $, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 2,57% назад над 100 $ за барел, откакто през предходната седмица регистрираха най-големите си седмични спадове от към месец насам заради опасения от криза, която да ограничи търсенето на нефт.

Индексът на щатския $ отстъпва едва от многогодишните върхове, подкрепяйки цените на суровините - от златото до петрола. По-слабият $ прави деноминираните в щатската валута първични материали по-достъпни за притежателите на други валути.

В същото време доставките на нефт остават лимитирани, подкрепяйки по този метод цените. Както се очакваше, визитата на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в Саудитска Арабия не съумя да докара до никакво заричане от най-големия производител на ОПЕК за увеличение на доставките на нефт.

Саудитските управляващи настояха, че " ОПЕК + " ще основава политическите си решения на пазарната динамичност преди срещата на групата на 3 август. Тези ходове пристигнаха даже откакто висшият дипломат на Съединени американски щати по въпросите на енергетиката Амос Хохщайн изрази убеденост през уикенда, че производителите на нефт ще подхващат " още няколко стъпки " за увеличение на предлагането, без да се прецизира кои страни биха нараснали производството.

Глобалните пазари са съсредоточени тази седмица върху възобновяването на съветските газови потоци към Европа през тръбопровода " Северен поток 1 ", чиято годишна поддръжка е планувана да завърши на 21 юли. Редица европейски държавни управления и компании се притесняват, че прекъсването може да бъде удължено и след тази дата поради войната в Украйна.

Загубата на този съветски газ обаче може да засегне тежко Германия, четвъртата по величина стопанска система в света, и да усили опасността от криза.

Отделно министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи в събота, че е провела продуктивни срещи по отношение на оферти таван на цените на съветския нефт с голям брой страни в коридорите на срещата на финансовите водачи на Г-20.

Йелън повдигна концепцията за таван на цените по време на виртуална среща на 5 юли с китайския вицепремиер Лю Хъ, уточни през предходната седмица китайското министерство на търговията. Според него обаче определянето на таван на цената на съветския нефт е " доста комплициран въпрос ", като акцентира, че предпоставката за решение на украинската рецесия е насърчаването на мирни договаряния сред съответните страни.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР