Петролът поскъпва с 4% в началото на търговията в понеделник,

...
Петролът поскъпва с 4% в началото на търговията в понеделник,
Коментари Харесай

Петролът поскъпна след насилието в Близкия изток

Петролът нараства с 4% при започване на търговията в понеделник, защото трагичните военни конфликти сред израелските сили и тези на " Хамас " задълбочиха политическата неустановеност и неустойчивост в Близкия изток - районът, който е източник на близо към една трета от суровия нефт в света.

Към 07.00 часа българско време фючърсите на нефт Брент нарастват с 3,9% към 87,90 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI - с 4,05% към 86,15 $ за барел.

Този ценови растеж на петрола обърна низходящата наклонност от предходната седмица, когато петролът Брент поевтиня с близо 11%, а американският WTI - с над 8%, отбелязвайки максимален спад от март насам на фона на опасенията по отношение на високите лихви и тяхното отрицателно влияние върху международния икономическия напредък и световното търсене на значимата енергийна суровина.

Последните събития в Израел не съставляват непосредствена опасност за петролните потоци, само че има риск спорът да прерасне в по-опустошителна прокси война, въвличайки Съединени американски щати и Иран, отбелязва организация Блумбърг, осведоми БНР. Всякакви възможни реакции по отношение на Техеран на фона на обвинявания от Израел, че той е забъркан в офанзивите, може да заплаши прекосяването на кораби през Ормузкия пролив, жизненоважен канал, който Иран преди този момент заплаши да затвори.

Войната сред Израел и групировката " Хамас " парира упованията, че Саудитска Арабия ще понижи или ще се откаже от доброволното ограничаване на производството си с 1 млн. барела дневно, показват анализаторите на банката Citigroup Inc. Според тях нарастват рисковете, че Израел може да нападна Иран.

Увеличаването на производството в Саудитска Арабия би помогнало за облекчение на рестриктивните мерки в доставките след месеци на тяхно спиране от основни производители като Риад и Русия.

Кървавите въоръжени конфликти през уикенда идват след месеци на понижаване на напрежението сред Вашингтон и Техеран, като доставките на недопечен нефт от Иран се възвърнаха до петгодишен връх с безмълвната благословия на Америка. При рисков сюжет Иран може да отмъсти и да се прицели в Ормузкия проток, в случай че Ислямската република се окаже притисната в ъгъла. Водният път е от значително значение за придвижването на близо 17 милиона барела недопечен нефт и кондензат всеки ден, отбелязва Блумбърг.

" За да има този спор трайно и значимо влияние върху петролните пазари, би трябвало да има стабилно понижаване на доставките или превоза на нефт. Ако западните страни публично свържат иранското разузнаване с офанзивата на " Хамас ", тогава доставките и износът на нефт от Иран са изправени пред непосредствени опасности от спад ", означиха анализатори в банката Commonwealth Bank of Australia, представени от Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР