Петролът достигна най-високата си стойност от две години насам. Според

...
Петролът достигна най-високата си стойност от две години насам. Според
Коментари Харесай

Цената на петрола тепърва ще скача - ето защо

Петролът доближи най-високата си стойност от две години насам. Според специалистите цената на " черното злато " ще продължи да се повишава и може да доближи 100 $ за барел още следващата година, пише .

През тази седмица цената на петрола на няколко пъти доближи нови рекордни стойности. За първи път от две години един барел (159 литра) от сорта Брент трансферира границата от 75 $, а американският лек недопечен нефт WTI доближи цена от 73 $ за барел. За финален път той е коствал толкоз през октомври 2018 година
Цената ще продължи да пораства
Експертите на американската капиталова банка Goldman Sachs чакат още през това лято цената на Брент да доближи 80 $ за барел, като повишаването може да продължи. Цена от 100 $ за барел те дефинират като " действителна опция ". Цена от 100 $ за барел е все по-вероятна, споделят пред Financial Times и от Glencore – най-големия търговец на гориво в международен мащаб.

В JP Morgan приказват за нов цикъл на повишаване на суровината и наскоро потвърдиха прогнозата си за цена от 190 $ за барел през 2025 година

Франциско Бранч от Bank of America счита, че границата от 100 $ за барел ще бъде  достигната още през 2022 година Според него цената се качва, тъй като предлагането съвсем не се трансформира, а търсенето нараства. Обяснението за това е просто: в изискванията на пандемията доста компании отложиха капиталовата си активност, и в този момент, когато ограниченията се разхлабват, а имунизационните акции, най-малко в развитите индустриални страни, набират все по-голяма скорост, потребителите и фирмите имат доста да наваксват. Това поражда и високото търсене.
Делта разновидността на Covid-19 като рисков фактор
Отстъплението на пандемията и възстановяващата се международна стопанска система водят до нараснало търсене на недопечен нефт, бензин, дизел и керосин. Франциско Бланч вижда в съживяващата се туристическа промишленост един от факторите, който оказва напън за повишение на цените.

Рисков фактор за стопанската система сега съставлява Делта разновидността на ковид, защото тя пък може да докара до връщане на рестриктивните мерки и стягане на противоепидемичните ограничения.

Растящите цени могат да засилват играчите в добива на шистов нефт. Американската фракинг-индустрия постоянно е била коректив на пазара на първични материали и е разширявала производството, когато цените се повишават. Последният път, когато станахме очевидци на това, беше през 2014 година Тогава петролът беше стигнал 100 $ за барел, а намесата на американските фракинг-фирми на пазара докара до бърз завършек на растежа в цените.

.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР