Петр Келнер не успя с Нова тв, но вече притежава

...
Петр Келнер не успя с Нова тв, но вече притежава
Коментари Харесай

Чешкият милиардер Келнер купува bTV и още четири източноевропейски телевизии

Петр Келнер не съумя с " Нова тв ", само че към този момент има " Теленор България ", а скоро и bTV

[PPF] За малко под година двете най-гледани малките екрани в България ще имат нови притежатели: откакто април братята Домусчиеви купиха " Нова тв " от скандинавския й притежател, доникъде на идната година чешкият милиардер Петр Келнер ще придобие bTV от настоящия ѝ американски мажоритарен акционер. Същият Келнер, който не бе харесан от Комисия за защита на конкуренцията да купи " Нова ".

В неделя късно вечерта Central European Media Enterprises (CME) заяви, че ще бъде купена от PPF - фондът на Келнер, при оценка от 2.1 милиарда $. Това значи нов притежател на група от пет малките екрани: с изключение на bTV и в още четири страни - Румъния, Чехия, Словакия и Словения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според формалното известие контрактуваната цена носи награда от 32% за притежателите на елементарни акции на CME от клас А (те ще получат по 4.58 $ на акция) по отношение на 25 март 2019 година, когато сдружение разгласи старт на продажбата. Основният владетел на тези елементарни акции е американската AT&T (с 64%), който обаче дейно управлява 75% от CME посредством привилегированите акции. Пакетът от пет малките екрани е генерирал за продаваното сдружение доходи от 704 млн. $ през предходната година, което е донесло оперативна облага преди обезценки и амортизации от 223 млн. $ (т.е. сегашната оценка е над 9 пъти брутната печалба).

Сделката не е изненада. От месеци импровизирано се говореше, че първо тандем от PPF и United Group (която победи в наддаването за БТК) водят извънредни договаряния за пакета малките екрани. После в наддаването е траял единствено Келнер и още преди седмица се знаеше, че съглашението е въпрос на дни. Чехът към този момент има " Теленор България ", тъй че ще може да тества моделът телеком-телевизия.

Официално: договорка доникъде на 2020 година

В известието до медиите ръководителят на Борда на шефовете на съдебномедицинска експертиза Джон Билок, разяснява, че " Специалният комитет на Борда, дружно с нашите съветници, направи просторен обзор на опциите със забележителен брой заинтригувани страни в стратегическо и финансово отношение. Днешното известие удостоверява нашия приоритет да доставяме стойност на всички акционери ".

В взаимно изказване, Майкъл Дел Нин и Кристоф Майнуш, основни изпълнителни шефове на CME, споделят, че през последните шест години, до момента в който са трансформирали бизнеса и са успявали да обезпечат " впечатляващ и резистентен растеж в рентабилността, нашият главен фокус беше да сътворяваме стойност за нашите притежатели... PPF Group, с потвърден триумф в ръководството на бизнеси в доста промишлености, споделя нашата вероятност за значимостта на локалното наличие и неговата дарба да притегля огромни аудитории към малкия екран, се споделя в формалното им изказване ".

Споразумението е утвърдено единомислещо от борда на шефовете на съдебномедицинска експертиза, с рекомендацията на специфичния комитет на борда. Най-големият акционер на CME, американския телеком AT&T, е изразил единодушие да гласоподава в интерес на договорката. Придобиването се чака да бъде финализирано към средата на 2020 година, като предстои на регулаторно утвърждение, се споделя в формалното известия. Тъй като и купувачът и продаваният бизнес са в Европейски Съюз и са с обороти от стотици милиони, то утвърждението ще се чака от Генерална дирекция Конкуренция. Така Комисия за защита на конкуренцията няма да се произнася.

Завършекът на транзакцията не е обект на спомагателни условности, свързани с финансирането й. CME е било съветвано от Allen&Company LLC и Bank of America Merrill Lynch като финансови консултанти, и от LLP Covington&Burling като юридически консултант.

Какво се продава

CME e компания от медийната и развлекателната промишленост, която ръководи водещи бизнеси в пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. CME популяризира 30 телевизионни канала в: България (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring); Чехия (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold); Румъния (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau); Словакия (TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto); Словения (POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino).CME се търгува на NASDAQ Global Select Market и Prague Stock Exchange ( " CETV " ).

Купувачът

Контролираната от Келнер PPF Group влага в голям брой пазарни сегменти като финансови услуги, телекомуникации, недвижими парцели и машинно инженерство. Бизнесът на PPF Group се простира от Европа до Северна Америка и в Азия. PPF Group има активи за над 45 милиарда евро (към декември 2018 г.) PPF закупи бизнеса на " Теленор " в България, Сърбия, Черна гора и Унгария против 2.25 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР