Петнайсетимата затворници и интимните им партньорки спечелиха делото за секс

...
Петнайсетимата затворници и интимните им партньорки спечелиха делото за секс
Коментари Харесай

Затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания

Петнайсетимата пандизчии и интимните им партньорки завоюваха делото за секс без камери и надзиратели в пандиза , заяви Лекс. Тричленен състав на Върховен административен съд анулира заповедта на шефа на ГДИН, съгласно която сходни срещи по опция се наблюдават с видеокамери и се организират в наличие на надзиратели. Засега обаче камерите и надзирателите при удължените свиждания остават , защото се оказа, че в хода на делото е изменен Правилникът за използване на Закона за осъществяване на наказванията и в две негови разпореждания още веднъж е регламентирано, че интимните свиждания се организират под видеонаблюдение и при опция за директен контакт сред ограничения от независимост и надзирателите. Независимо от това обаче решението на висшите съдии би трябвало да докара до преустановяване на тази процедура.

Мнозинството от пандизчиите, подали жалбата, са с доживотни присъди за убийства . Сред тях са Джок Полфрийман, Светломир Нешков, Станислав Методиев-Сиси и други През предходната година те подадоха тъжба пред Административен съд София-град против разпоредба на шефа на ГДИН от 2016-та година. В нея написа, че по този начин наречените удължени свиждания се организират единствено в наличие на надзорник и по опция се наблюдават от видеокамери. Според пандизчиите това нарушава съществени техни права, защото са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на персонален и фамилен живот.

Въпросните удължени свиждания са за интервал от 4 часа , не са наложителни и се дават като подучване за положително държание . Административният съд в началото отхвърли жалбата с претекста, че сигурността и публичният ред имат превес над персоналния интерес. Делото обаче стигна до Върховния административен съд. С решение, оповестено през вчерашния ден, тричленен състав на съда анулира наредбата на шефа на ГДИН с претекстовете, че е била нестимулирана , а на пандизчиите не е обещано право да вземат отношение по нея.

Според съда не е осъществено съответно известяван на обществеността за разкриване на произвеждане по издаване на общия административен акт, лишените от независимост не са известени, произвзодството не е оповестено обществено и планът не е изпратен до заинтригуваните лица и организации. ГДИН пък не е направила преценка за пропорция на наложената административна мярка и за сходството й с тъкмо избрани цели на закона, което е наложителна част от мотивировката.   

Върховен административен съд се базира и на процедура на Европейския съд по правата на индивида, съгласно която видонеблюдението и наличието на надзорник при свижданията може да съставлява нарушаване правото на ценене на персоналния и фамилния живот, както и отбраната на персоналните данни, защото съгласно Съда на Европейския съюз обликът на лицето, снимано с камера, спада към персоналните данни. -->

Върховните съдии цитират и рекомендация на Комитета на министрите на Съвета на Европа, според която „ Трябва да се направи допустимо пандизчиите да се срещата със своите полови сътрудници без образно наблюдаване на свиждането ”.

Върховен административен съд обаче отбелязва, че в хода на делото са признати промени в правилника за Прилагане на Закона за осъществяване на наказванията, като в две негови разпореждания още веднъж написа, че удължените с визии се организират в специфични пространства, оборудвани с видеокамери и даващи директен достъп на надзирателите до ограничения от независимост.

Независимо от това решението на висшите съдии би трябвало да бъде взето под внимание за прекратяването на тази процедура. От съда допълват, че би трябвало да бъде регистрирано и събитието, че засегнатите лица от мярката са наказани за осъществени закононарушения и административния орган дължи отчитане и на съображенията за запазване на публичния ред и вероятността от заплаха за живота на други лица.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР