Петнадесетото издание на Тунджанските литературни дни, посветени на празника на

...
Петнадесетото издание на Тунджанските литературни дни, посветени на празника на
Коментари Харесай

С литературна среща „С топлия дъх на чернозема“ завършиха Тунджанските литературни дни

Петнадесетото издание на Тунджанските литературни дни, отдадени на празника на Община „ Тунджа “, приключи с литературна среща „ С топлия мирис на чернозема “. Председателят на Дружеството на писателите Тенко Тенев акцентира, че управлението на Община „ Тунджа “ още веднъж е посочило почитание към литературните създателите. Той показа, че срещите в селата Овчи бунар, Тенево и Окоп са били доста сърдечни, топли и непринудени. Той посочи, че тази година е специфична, тъй като трима създатели имат значими годишнини – 90 година от рождението им - Александър Миланов, Чавдар Добрев и Димитър Кралев. Те са дали доста като учредители на Ямболското писателско сдружение през далечната 1979 година, с цел да го има на литературната карта. Тенко Тенев изясни, че ще насочат предложение до община „ Тунджа “ и до Общински съвет да бъде почетен уместно Александър Миланов, който е родом от. Овчи бунар. Той е бил ръководител на Съюза на преводачите в България, ръководител на Фонд 13 века България.

Писателят Любомир Котев акцентира, че в никакъв случай не е отказвал да взе участие в тези литературни празници, тъй като се усеща морално длъжен към община „ Тунджа “. „ Публична загадка е, че бях безжалостен съперник за основаването на тази община, само че по-сетне разбрах, че тя имаше едно облагородяващо значение за Ямбол. Не идва ред затуй, че съм й персонално длъжен, задето опази тези литературни празници, които бяха безмилостно затрити от ямболската община, или затуй че резервира Фолклорен отбор „ Тунджа “, който е по-нужен от Симфоничния оркестър на ямболци, а затуй че тя с рационалната си политика, с всичко, което вършеше, се оказа един необходим колектив на безумията, които постоянно са се вихрили в ямболската община “ сподели писателят и добави: „ Община „ Тунджа “ даде образец за обществена политика, образец за културна политика. Община „ Тунджа “ беше нещото, което промени в известна степен Ямбол към по-добро “.

Той описа за новата книга, която е написал - по какъв начин са видели непознатите пътешественици долината край река Тунджа от древността до Освобождението. Тя е една самобитна история на община „ Тунджа “, лишена от официозни оценки, а показва по какъв начин са ни виждали непознатите очи.

Кметът на Община „ Тунджа “ Георги Георгиев акцентира, че тунджанци, с изключение на крепко свързани със земята, са и хора с богата психика, не инцидентно Тунджалъка е отечество на огромни създатели в разнообразни сфери на изкуството. „ Ние се отнасяме с извънредно почитание към всички, тъй като в едно релативно бездуховно време има крещяща потребност от вас и от вашето творчество. Благодарим, че ви има, благодарим ви, че направихте още по-значими празниците във връзка Деня на Община „ Тунджа “, обърна се към създателите тунджанският кмет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР