Петков уволни министъра на отбраната Стефан Янев, защото определи конфликта

...
Петков уволни министъра на отбраната Стефан Янев, защото определи конфликта
Коментари Харесай

Financial Times: Кризата на българското правителство отваря врати за проруската твърда десница

Петков уволни министъра на защитата Стефан Янев, тъй като дефинира спора като „ специфична интервенция “, формулировката на Кремъл, вместо да употребява думата „ война “. Но в този момент точно Петков може да се отдръпна, откакто обединението му загуби болшинството си предходната седмица поради спор за поддръжка за разширението на Европейски Съюз, до момента в който Янев е подготвен да се върне отпред на нова партия, симпатизираща на Москва.

Ако държавното управление рухне, България, обичайно най-близкият другар на Москва в Европейски Съюз, евентуално ще се насочи към своите четвърти избори за малко повече от година.

Десните партии с проруски пристрастия, в това число новата, основана от Янев,

наподобяват подготвени да реализират огромни облаги и да се очертаят като евентуални царе. „ Това държавно управление евентуално няма да може да продължи “, счита Христо Иванов, водач на дребната демократична съдружна партия „ Да България “, добавяйки, че няма ясна различна ръководеща мощ.

Последната политическа рецесия в София се отключи, когато Слави Трифонов, фолк-рок артист, трансформирал се в популистки политик, отдръпна своята партия „ Има подобен народ” от обединението предходната седмица. Трифонов направи този ход в символ на митинг против проектите на премиера да отстрани ветото на България върху началото на договарянията за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания.

Резултатът от тази рецесия: отстраняването на прозападния либерал Петков, спомагателна политическа неустойчивост и продължаващо блокиране на разширението на Европейски Съюз - би удовлетворило Москва.

Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия, счита, че отдръпването на Има Такъв Народ от обединението обслужва съветските ползи и демонстрира, че Москва към момента е в положение да прожектира мощ в балканската нация, десетилетие и половина откакто се причисли към НАТО и Европейски Съюз.

Василев има вяра, че „ Русия провокира тази рецесия “, само че без да даде никакви доказателства за изказванието си. „ Основната им цел е да обезсилят българското държавно управление и неговата дарба да ръководи.

Русия отхвърли да е забъркана в българските политически катаклизми. „ Нямаме нищо общо с това “, безапелационен е представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Възпитаникът на Харвард Петков встъпи в служба през декември след дълга политическа рецесия и два несполучливи парламентарни избори, обещаващи прозападен курс за страната му и нулева приемливост към корупцията в най-бедната страна в Европейски Съюз.

Когато войските на Путин се изсипаха в Украйна, Петков се опълчи на Москва, като отхвърли да заплати в рубли за импорт на газ и съобщи, че няма да възобнови договорa за импорт с " Газпром " на стойност 2 милиарда $ годишно, откакто изтече в края на годината. В отговор Русия спря доставките на газ през април.

Правителството експулсира дузина над 120 съветски дипломати, а предходната седмица отхвърли въздушен достъп до Сърбия за самолета на съветския външен министър Сергей Лавров.

България също е предложила помощ на Украйна, в това число значима военна такава. Въпреки че държавното управление не е признало изпращането на оръжие, статистическите данни, оповестени от Министерството на стопанската система, демонстрират, че производството и износът на муниции са се утроили тази година.

Износът на оръжия и муниции би трябвало да бъде утвърден от държавното управление, което прави настоящия кабинет на малцинствата удобен резултат за всеки, който се пробва да спре доставките, настояват специалисти и държавни вътрешни лица.

Kризаta беше провокирана, когато Петков се опита да подписа договорка със Северна Македония през декември за унищожаване на ветото на България върху договарянията за участие в Европейски Съюз в подмяна на отстъпки от Скопие.

Много българи оспорват северномакедонската еднаквост и версията за история, която се преподава в нейните учебни заведения. Проучванията демонстрират, че по-малко от половината българи поддържат присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, по отношение на две трети през 2017 година, сподели Геновева Петрова, ръководещ сътрудник на Alpha Research в София.

Петков ще изиска отстъпки - в това число промени в конституцията на Северна Македония, културните обекти и учебниците по история, с цел да отразяват по-добър облик на България. Но Трифонов се оплака, че партията му е била заобиколена в договарянията и упрекна Петков в „ национално предателство”.

Проблемът със Северна Македония евентуално ще се очертае по време на предизборната акция. Това ще играе в интерес на „ Български напредък “, националистическа проруска партия, основана от Янев, уволнения министър на защитата, както и „ Възраждане “, друга крайнодясна партия.

Всеки може да завоюва двуцифрена поддръжка, твърди Петрова. „ Радикалният избор може да завоюва изборите “, сподели Петрова, макар че надали ще основат болшинство сами. Но за успеха им ще се наложи да се обединят множеството други политически сили, в това число ГЕРБ, дясноцентристката партия на Бойко Борисов, който беше отхвърлен предходната година след десетилетие на власт, очернен от корупционни кавги.

Янев, някогашен длъжностен министър председател, разяснява пред локалното радио, че не съжалява за това по какъв начин разказва войната в Украйна. „ Цитирах Путин и неговият избор на думи означаваше, че той остави отворена опцията за дипломатическо решение ".

Служители на Европейски Съюз се надяват Петков да се задържи и да избави „ договорката " със Скопие и да помогне за възобновяване на позицията на Европейски Съюз на Балканите.

Посещавайки София предходната седмица, немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че усеща „ нова подготвеност “ на Европейски Съюз да се разшири след нашествието на Русия в Украйна.

Германският външен министър Аналена Бербок даде обещание през март, че Берлин „ няма да съобщи този район в сърцето на Европа на въздействието на Москва “.

: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР