Петков отправи призив към ДПС: Движението за права и свободи

...
Петков отправи призив към ДПС: Движението за права и свободи
Коментари Харесай

Петков се скара на ДПС: Занимавате се само със защитата на Пеевски

Петков насочи апел към Движение за права и свободи: Движението за права и свободи е фокусирано единствено върху отбраната на своя народен представител Делян Пеевски. Фокусирайте се и върху други проблеми, сподели от парламентарната естрада министър председателят Кирил Петков по време на парламентарния надзор, написа dnes.bg.

Депутатът от Движение за права и свободи Станислав Анастасов му отвърна, че Движение за права и свободи ще пази всеки почтено наклеветен български жител от Кирил Петков, " Продължаваме промяната " или кръга Капитал, даже в случай че ще да е от самата Политическа партия, каквито случаи съгласно него към този момент имало.

Поводът за размяната на репликите беше въпросът на Движение за права и свободи за какво държавното управление е разпоредило Национална компания “Железопътна инфраструктура ” да подпише контракт за финансиране на план за 166,2 млн. лв. по Оперативна стратегия “Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014-2020, без утвърждение от Еврокомисията.

Под въпроса са се подписали ръководителят на партията Мустафа Карадайъ и сътрудниците му Делян Пеевски, Халил Летифов и Станислав Анастасов.Проектът, визиран от тях, е " Модернизация на жп линия София – Драгоман – сръбска граница, жп сектор Волуяк – Драгоман – фаза 1 ".

Дали тези дейности на държавното управление са съобразени с разпоредбите за консумиране на европейски средства, както и ще бъде ли спрян планът до приемане на съответното позволение от Брюксел, желаят да знаят депутатите. И прецизират: " Следва да се има поради, че нито Движение за права и свободи, нито нейни народни представители имат каквото и да било отношение към този контракт, а неприемливите операции и неистини в обособени медийни изявления явно целят да отклонят публичното внимание от следващото незаконосъобразно деяние на ръководещите, водещо до корист с европейски средства ".

Премиерът отговори, че има най-малко 10 регламента, които го разрешават, а у нас това позволява член 24 от Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Той разрешава сключване на контракти преди утвърждения от Брюксел, когато има решение на Министерски съвет, в което са посочени източници на финансиране, в случай че планът не бъде утвърден.

Участъкът София-Драгоман е разграничен на два лота, като първият е от Волуяк до Петърч. Печели го социална поръчка съдружие “Вистра ”, в което са ВДХ АД (бившето “Водстрой 98 ”) и испанската “Лантания ”. Сумата за строителството е 92 млн. лева

Движение за права и свободи насочиха питането си до премиера, тъй като медийни изявления свързват “Водстрой 98 ” с Делян Пеевски, за което придвижването изрично отхвърля каквито и да е връзки. ВДХ бе добита от “Хидрострой ” през 2016 година Вторият лот от Петърч до Драгоман печели гръцката компания “Терна ”, а цената е 275 млн. лева “Терна ” е подготвена с техническия план, чака позволения за градеж. За лота от Волуяк до Петърч също има механически план, който е в развой на утвърждение и се чака финално утвърждение от Брюксел.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР