Петият дебат между кандидатите за президент на Демократическата партия се

...
Петият дебат между кандидатите за президент на Демократическата партия се
Коментари Харесай

Импийчмънтът в центъра на дебата между кандидат-президентите на Демократическата партия

Петият спор сред претендентите за президент на Демократическата партия се организира тази нощ в Атланта, щата Джорджия.

Поне за няколко часа десетима претенденти за президент направиха всичко допустимо, с цел да отвлекат вниманието на американските гласоподаватели от продължаващите чувания в Конгреса на Съединени американски щати по следствието за импийчмънт, които от седмици преобладават заглавията на американските медии.

Първо обаче трябваше да извърнат внимание на слона в стаята, отбелязва Би Би Си.

Сенатор Елизабет Уорън, един от водещите все още претенденти на демократите и една от първите, които предложиха, че Доналд Тръмп би трябвало да бъде импийчнат (отстранен от длъжност), съобщи, че ще се опита да убеди сенаторите от Републиканската партия да гласоподават за премахване на президента, като им каже да видят последните разкрития за Украйна като част от " продължаващото безвластие на Тръмп ".

Тя добави щрих към своя проект за битка с корупцията, който включва предложение за възбрана огромни донори на предизборни акции (като Гордън Съндланд, който беше " звездата " на вчерашните чувания по следствието за импийчмънт), да бъдат назначавани за посланици (Съндланд сега е дипломат на Съединени американски щати в Европейския съюз).

Други двама претенденти за президент със мощна поддръжка, сенаторът Бърни Сандърс и кметът на Саут Бенд Пийт Бутигиг, също се изрекоха остро против Тръмп. Сандърс, както постоянно го прави, назова жителя на Белия дом патогенен измамник и най-корумпирания президент в актуалната история. Бутигиг настоя, че президентът е злоупотребил с властта си, само че подчертава върху апели за единение - съществена тематика на неговата акция.

Важна част от дебата беше и Джо Байдън, мъжът, който Тръмп е насърчил украинците да проверяват. Въпреки че преобладаващата преднина на някогашния вицепрезидент в социологическите изследвания беше доста понижена, той посочи, че привличал вниманието на Тръмп, тъй като той бил този, който е в най-хубава позиция да го победи на президентските избори следващата година.

Иначе дебатът беше безязан от разделянето сред умерените и прогресивните претенденти. Набиращият известност 37-годишен Бутигиг и Байдън разкритикуваха левите стратегии на Елизабет Уорън и Бърни Сандърс. След миг на единение против Тръмп, двата лагера започнаха с взаимните нападки.

Най-младият от десетимата участници в дебата Бутигиг, който не крие хомосексуалната си ориентировка, опита да влезе в ролята на обединител.

" Дори по тематики, по които демократите бяха в защита, като имиграцията или огнестрелните оръжия, ние към този момент имаме болшинство да създадем каквото би трябвало, при изискване че активизираме, а не разделяме това болшинство ", сподели кметът на Саут Бенд, 100-хиляден град в щата Индиана.

След това Бутигиг нападна Уорън и Сандърс за предлаганите от тях планове за здравна промяна, като съобщи, че те " не са верният метод за сливане на американците ".

" В този миг демократите в огромното си болшинство не поддържат " такава промяна, добави различен сдържан претендент, Джо Байдън.

Уорън отбрани прогресивните си оферти и сподели, че най-хубавият метод за сливане на американците е " да се построи една Америка, която работи за всички, а освен за богатите ".

" Американският народ възприема сегашната здравна система не просто като жестока, само че и като неработеща ", съобщи на собствен ред Сандърс.

Елизабет Уорън планува система за всеобщо здравно обезпечаване на третата година от възможния си президентски мандат.

Бърни Сандърс, който се самоопределя като социалист, възнамерява да вкара неотложно тази мярка.

Подобно на предходните диспути, през вчерашния ден също имаше разногласия за предлаганата от прогресивните претенденти държавна здравна система с всеобщо обезпечаване. Това предложение може да отчужди колебаещите се гласоподаватели, а и прокарването му през Конгреса би било извънредно мъчно.

Спорове провокира и доказаният проект на Елизабет Уорън да таксува с 2 % налог благосъстояние над 50 млн. $ и с спомагателни 4 % това над 1 милиарда $.

" Омръзнало ми е от паразитиращи милиардери ", отсече Уорън. Тя изясни, че парите от налога ще отидат за гратис обучение в лицей, универсално опазване на здравето за децата и опрощаване на по-голямата част от студентските задължения. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР