Петиция призовава министъра на културата Боил Банов да поиска затваряне

...
Петиция призовава министъра на културата Боил Банов да поиска затваряне
Коментари Харесай

След смъртта на оперния певец Камен Чанев колегите му са в шок, искат затваряне

Петиция приканва министъра на културата Боил Банов да изиска затваряне на оперите у нас. Това искане идва след непредвидената гибел на тенора Камен Чанев. Колегите му са шокирани и упорстват управляващите да вземат по-сериозни ограничения.

е иницирана от Петър Костов. 188 души са се подписали все още.

"Уважаеми сътрудници, уважаема аудитория и фенове на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна огромният наш оперен реализатор тенорът Камен Чанев! За голямо страдание, той е един от четиримата умряли сътрудници, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се организират подготовки, оперни спектакли и министър председатели по време на пандемия. В България, за разлика от съвсем цяла Европа, оперните театри останаха дейни и отворени ", се споделя в текста към петицията.

Изтъква се, че спектаклите се организираха изцяло - с цялостни хор, оркестър и солисти, които няма по какъв начин да употребяват персонални защитни средства по време на представленията, а да кажем почтено и на по огромните подготовки.

"Всичко това докара до голям брой случаи на зараза от ковид, най-много измежду певческия състав и при духовите принадлежности в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема доста количество въздух, възможната централизация на вируса, който биха поели този вид реализатори, е в пъти над останалите актьори. Има голям брой проучвания, едно от които на английското Министерство на здравеопазването, които еднопосочно показват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, в сравнение с при обикновено говорене. Освен това вирусът, обособен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на подготовки и спектакли ", написа още създателят на петицията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР