Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland

...
Петима ученици, които се обучават дуално, започнаха работа в Kaufland
Коментари Харесай

Петима от дуалните ученици на Kaufland започнаха работа в компанията


Петима възпитаници, които се образоват дуално, започнаха работа в Kaufland България. Трима от тях ще ползват наученото в хипермаркета на компанията в столичния квартал „ Младост “, а двама - в „ Банишора “. Учениците са от първата паралелка на Kaufland по дуално образование в Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ). След три години образование те към този момент са в 11-и клас и работният им развой в компанията може да стартира.

Дуалната система е професионално образование, което се реализира редом на две места - в професионално учебно заведение и в комерсиално сдружение. Системата е нова за България и дава късмет на учениците редом да учат на доктрина мечтаната специалност и да ползват наученото в действителна работна среда в определената от тях фирма-партньор на програмата.

" Дуалната стратегия на образование е една от първите стъпки за създаване на моста сред образованието и бизнеса, която ни оказва помощ да развием фрагментите на бъдещето ", разяснява Виктор Фачев, HR шеф в Kaufland България.

За работа в Kaufland България сега се приготвят общо 48 младежи, които се образоват в дуална форма на образование. От НФСГ 35 ученика от четири випуска, а от Професионалната гимназия по стопанска система (ПГИ) в Перник – 13 деца от три випуска. Учениците в ПГИ към момента са в 8-и, 9-и и 10-и клас и се образоват.

Основно преимущество за дуалните възпитаници е, че по време на образованието си получават на практика опит. В резултат те излизат готови на пазара на труда. Това разрешава да стартират по-добра работа против по-високо възнаграждение. Освен скъп на практика опит, гимназистите в 11-и и 12-и клас получават заплащане въз основата на трудов контракт, а работата им се зачита за трудов стаж.

Всеки четвъртък и петък първите единайсетокласници по дуалната стратегия на Kaufland ще работят на 7-часов работен ден в магазините, в които са разпределени. Там те имат наставници, от които получват упътвания в работата си. В края на образованието си през 2020 година младежите ще получат Свидетелство за професионална подготовка – трета степен, и Диплома за приключено приблизително обучение. Онези от тях, които покажат умения, мотивация и отговорност, ще имат опция да продължат работа в Kaufland България.

Дуалното образование е потвърдена през годините сполучлива процедура в Австрия, Германия и Швейцария. Проектът на Министерството на образованието и науката за дуално образование в България, който започва през 2015 година, се реализира с посредничеството на Стопанската камара на Австрия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР