Петима кандидати ще се борят за поста президент на огромната

...
Петима кандидати ще се борят за поста президент на огромната
Коментари Харесай

Петима ще се борят за управител на огромната инвестиционна банка на ЕС

Петима претенденти ще се борят за поста президент на голямата Европейска капиталова банка (EIB), оповестява белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем.

Това е първата от няколкото висши длъжности в Европейския съюз, за които държавните управления на страните членки ще се борят през идващите 12 месеца, прибавя Reuters.

EIB се счита за най-голямата многостранна финансова институция в света по мярка на активите и ще бъде основен фактор за финансирането на амбициозния преход на Европа към стопанска система с нулеви излъчвания на въглероден диоксид и цифровата ѝ промяна.

В рамките на идната година страните от Европейски Съюз също по този начин би трябвало да решат кой ще оглави трите водещи институции на блока - Комисията, Съвета и Парламента, плюс да изберат ръководителя на външната политика. Изборът на един пост въздейства върху останалите заради нуждата да се поддържа баланс във връзка с пола, политическата принадлежност, националността и размера на страната при назначенията.

Настоящият началник на EIB, германецът Вернер Хойер, заема поста от 2012 година насам. Той ще се отдръпна в края на годината, оставяйки свободно място в банката, чийто баланс възлиза на 544 милиарда евро, а главният ѝ капитал е 249 милиарда евро. За най-вероятни негови заместници измежду петимата претенденти се считат датчанката Маргрете Вестагер, зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за основния сектор " конкуренция ", и испанският министър на финансите - социалистът Надя Калвино.

Интерес към поста демонстрират също по този начин политически необвързаният представител на централната банка на Италия Даниеле Франко, дясната някогашна министърка на финансите на Полша и сегашен вицепрезидент на EIB Тереза Червинска и социалистът от Швеция, някогашен министър на енергетиката и също сегашен вицепрезидент на EIB Томас Острос.

" Можем да кажем, че в действителност сме капризни откъм избор, тъй като всички претенденти са отлични ", разяснява немският министър на финансите Кристиан Линднер.

EIB е кредитното звено на Европейски Съюз и работи в 160 страни, като предлага заеми, гаранции, финансови вложения и консултантски услуги. Тя е изключително фокусирана върху битката с изменението на климата, опазването на околната среда и устойчивата сила.

Представители на Европейски Съюз настояват, показва в умозаключение Reuters, че изборът на новия началник на EIB е обвързван и с този на идващия началник на структурата за банков контрол - Единния контролен механизъм, който би трябвало да бъде определен от Европейската централна банка на 13 септември.

Зам.-управителят на централната банка на Германия Клаудия Бух и испанската ѝ колежка Маргарита Делгадо са измежду претендентите. Ако испанката получи поста, това ще понижи възможностите на Калвино за EIB, защото двама испанци на висши финансови постове ще се смятат за прекалено много.

Обратно, назначението на Бух, който се счита за главен претендент, би нараснало възможностите на Калвино.

Вестагер има поддръжката на политическата група на демократичните партии в Европейски Съюз " Обновление ", която включва френската ръководеща партия на президента Еманюел Макрон, само че някои френски чиновници предизвестяват, че поддръжката на Париж не е сигурна.

Назначението в EIB би трябвало да бъде разисквано идната седмица на срещата на финансовите министри на Европейски Съюз в Испания, само че финалното решение евентуално ще пристигна през октомври.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР