Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол при

...
Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол при
Коментари Харесай

Областният управител на Сливен призова протестиращите при село Крушаре да вдигнат блокадата

Пети ден продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол при село Крушаре от протестиращи против ограниченията подхванати от страната за изтребване на дворните свине като мярка за ограничение на африканската чума по свинете (АЧС). През блокадата се пропущат единствено коли на Спешна помощ. Обходният път от Сливен за Ямбол е през селата Камен - Жельо челник - Кабиле.

Нощта е минала умерено, без провокации, заяви уредникът на митинга Валентина Василева пред БНР. Снощи към тях са се включили и хора от Перник.

Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски прикани протестиращите при село Крушаре да прекратят блокадата на пътя и да изпълнят рекомендациите на ветеринарните управляващи за ограничение на разпространяването на африканската чума по свинете. Обръщението си към тях той направи на ексклузивен брифинг.

„ Не мога да се съглася с правото на митинг на 20 индивида, против правото на свободно, обикновено напредване на хиляди други жители “. Така регионалния шеф Чавдар Божурски разяснява митинга и блокадата на пътя Сливен - Ямбол.

"От всяка една страна би трябвало да се демонстрация и самообладание и схващане. Общо взето от наша страна ние го проявихме. Сега чакам от другата ".

Той сподели още, че по негова информация, участващите в блокадата не от района и не отглеждат животни. "По последна информация локалните стопани съвсем завършиха присъединяване си в митинга, тъй че приканвам да осъзнаят и одобряват действителността. И най-важното да се съобразят с нея ". Божурски заяви още, че досега в региона са унищожени 4 763 домашни свине, а към момента неликвидирани са 1235.

От през вчерашния ден ветеринарните управляващи правят инспекции в стопанствата по селата, като дезинфекцират местата, където са отглеждани към този момент закланите животни, а в случай че има живи, те ще бъдат умъртвени с ток. Към момента се ревизира 3-километровата зона към огромните промишлени свинекомплекси в региона. Предстои да бъдат тествани близо 100 села в Сливенска област.

По рано през днешния ден един от протестиращите, който има четири свине и не желае да ги убива, разяснява дали чака хора от други градове да се причислят, с изключение на тези от Перник, които към този момент са подкрепили митинга. “Очакваме – имаме позвънявания, да не споделям от кое място, тъй като ще ги спрат. Спират ги като чуят, че идват при нас. Полицаите ги стопират, прихващат ги, споделят им, че митингът не бил легален - не ги позволяват “.

“Безсрочна ще е блокадата до реализиране на това, което желаеме. Това е безумство да убиват здрави свине и плюс това те не са взели ограничения. Аз пристигам от 300 километра, от турската граница, от гората пристигам преди седмица и половина, нито един не ме спря някъде да ми обезпаразитят колата. Ние чакаме да се популяризира тази болест, да пламне цяла България “, разяснява още протестиращият Стефан Стефанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР