Пети ден гори старото сметище в Дупница, а силният дим

...
Пети ден гори старото сметище в Дупница, а силният дим
Коментари Харесай

Пети ден гори сметището край дупнишкото село Джерман

Пети ден гори остарялото бунище в Дупница, а мощният пушек обгазява жителите на най-близкия квартал " Бистрица " и селата в региона. Периодично сметището се самозапалва, поради насъбраните газове под отпадъците. От общината споделиха, че процесът по запалване на отпадъците може да бъде спрян, едвам откакто бъде осъществена рекултвиция на сметището.

Джерман, Дупница

Само за няколко дни в сметището са зародили 15 огнища, които екипи на пожарната са потушавали. Въпреки работата на екипите сметището продължава да гори и гъст и тежък пушек се носи над града.
Крум Милев - зам.-кмет на Дупница: Причината за самозапалването на сметището е образуването на газ-метан в недрата на сметището. Това е бунище от 1959 година Всяка година имаме по веднъж в годината такава обстановка.
Въпреки че сметището е закрито и не действа от година и половина, от община Дупница са организирали всеки ден да се изсипват тонове пръст.

От Община Дупница споделиха, че са осъществявани инспекции за непорочност на въздуха, само че нередности не са открити. Въпреки това живеещите в най- близкия квартал до сметището се тормозят.

Вече е почнало правенето на абстрактен план и се чака рекултивацията на остарялото бунище са започва идната година.

 Тлеещо бунище обгазява жителите на Джерман Тлеещо бунище обгазява жителите на Джерман
Жители на село Джерман алармираха, че към този момент пети ден са принудени да дишат замърсен въздух. Причината е, че селото се обгазява от горящото остаряло смети...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР