Пети ден българка с пет деца живее в класна стая

...
Пети ден българка с пет деца живее в класна стая
Коментари Харесай

Нашенка спи в класна стая с петте си деца в Кайзери, не могат да се върнат в България

Пети ден българка с пет деца живее в класна стая в град Кайзери. Къщата им е напукана от земетресението и е рискова за обитаване, оповестява Нова телевизия.

Благовеста Озчинар желае да се прибере в България, само че не може да предприеме пътуването към родината, тъй като едно от децата ѝ няма български паспорт. То е родено в Турция и има български акт за раждане, само че не и документ за идентичност. Трябва да се извадят и останалите български документи, само че дамата е блокирана в Турция. 

" Звънях в консулството през вчерашния ден на спешни телефони, които открих в интернет, само че никой не подвигна ”, показа Благовеста.

При първия трус децата се стреснали и почнали под паника да пищят, спомня си майката. Веднага излезли на открито. В момента тя и децата ѝ са настанени в учебна класна стая. Спят на чинове. Сънародничката ни споделя, че има пари в себе си, само че и през днешния ден следва да търси отворени хранителни магазини.

" Живея тук от година, тъй като едно от децата ми е родено по време на пандемията от ковид и нямахме опция да се приберем в България, с цел да му извадим български документи ", прибавя тя.

Жената показа обаче, че документите им за идентичност са останали в дома й. Ако съумея да извадя на дребното дете, ще се върна в жилището, с цел да ги взема, споделя тя.

" Първото земетресение беше в 04:15 часа, завари ни у дома. След това бяхме на открито. Прибрахме се на обяд, мислехме, че всичко е отминало. Тогава удари второто земетресение. Паднаха лампи, напукаха се стени. Сега сме в едно учебно заведение ”, споделя Благовеста. 

" Днес мои другари ми пуснаха пари, купихме одеяла, възглавници. Излязохме доста бързо от у дома и нямахме ”, прибавя дамата.

" Купих подготвени храни, пакетирани, за децата. Магазините са затворени, не знаем какво ще се случи. Има по-срутени места от тук и всички екипи са там. Няма кой да пристигна и да ни каже дали можем да се приберем, или не ”, съобщи Благовеста. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР