Петел следи какво се случва с размера на пенсиите у

...
Петел следи какво се случва с размера на пенсиите у
Коментари Харесай

Кабинетът предложи друг вариант за преизчисление на пенсиите

" Петел " следи какво се случва с размера на пенсиите у нас.

Нов вид за преизчисление на пенсиите от 1 октомври предлага държавното управление. Вариантът е в дневния ред на днешното съвещание на националния съвет за тристранно съдействие, написа Диляна Димитрова във вестник СЕГА.

Досега бе известно, че от 1 октомври ще се приложи модифицирано швейцарско предписание, с което всички пенсии за трудова активност ще се усилят с %, еднакъв на по-голямото всред повишаването на междинния застрахователен приход за страната или средногодишната инфлация, като връщането обратно е до 2008 година Сега обаче към това се прибавя още една стъпка на преизчисление. Ето препоръчаният през днешния ден на обществените сътрудници вид:

ПЪРВА СТЪПКА

От 1 октомври всички пенсии за трудова активност ще бъдат преизчислени на база междинния застрахователен приход за страната за 12-те месеца преди пенсионирането им, като ще се вземе поради и приходът към датата на отпущането на пенсията, при опазване на достигнатата дълготрайност на осигурителния стаж и при % за година стаж, какъвто е бил съгласно законодателството, годно все още на отпущането им. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 година в това число, ще се одобри междинният застрахователен приход, употребен на 1 януари 2008 година - 398,17 лева

ВТОРА СТЪПКА

Така изчислен, новият размер на пенсията ще бъде повишен, като за всяка година, последваща годината, през която пенсията е отпусната, се ползва %, еднакъв на по-голямата стойност всред цената на повишаването на междинния застрахователен приход за страната и инфлацията за миналата година. Така за пенсиите, отпуснати до 2008 година в това число, се прилага увеличението, отнасящо се за всяка година от интервала 2009-2022 година, за пенсиите, отпуснати през 2009 година – за интервала 2010-2022 година, за пенсиите, отпуснати през 2010 година – за интервала 2011-2022 година и така нататък

ЗА КОГО Е ОКТОМВРИЙСКОТО УВЕЛИЧЕНИЕ

Изчисленията на Национален осигурителен институт демонстрират, че този вид на преизчисление ще се отрази удобно на пенсиите на 717 700 пенсионери, като средният размер на пенсията през октомври ще доближи 709 лева (ръст от 51,50 лева или 7,9% по отношение на юли 2022 г.).

ОТ 1 ЮЛИ

Известен е механизмът на компенсиране на инфлацията за 1 юли - той остава без смяна. Пенсиите за трудова активност, отпуснати до края на 2021 година, ще бъдат осъвременени с 10%, а в действителния им размер ще се включи коронавирус добавката от 60 лева Така минималната пенсия ще стане 467 лева от 1 юли. Таванът на пенсиите се подвига от 1500 на 2000 лева от 1 юли, а от 1 октомври става 3400 лева

РЕЗУЛТАТИ

В резултат на всички тези промени в структурата на пенсионната система ще настъпят някои обилни промени:

Броят на получаващите минимална пенсия ще намалее от 1 023 300 души през юни на 918 600 души през юли и на 832 700 през октомври. Това от една страна е нормализация, защото в този момент всеки втори пенсионер получава една и съща избрана от държавното управление сума, без значение от осигурителния си принос. Така да вземем за пример през октомври още 222 700 пенсионери ще получават действителен размер на пенсията, което е растеж от 22,5% по отношение на юни 2022 година Така пенсиите за трудова активност, изплащани в действителен размер, ще нарасне от 48% през юни до близо 60% през октомври 2022 година, което в действителност е огромно достижение. От друга страна обаче това може да значи прекомерно огромно доближаване на минималната пенсия към междинните, а това мощно нарушава салдото и удовлетворението от системата, защото приравнява хора с цялостен застрахователен принос на хора с повърхностен (държавата добавя до минимална пенсия тези суми, чиито действителен размер е по-нисък).

Броят на пенсиите, чиито размери са лимитирани на „ тавана “, ще намалее от 33 200 пенсии през юни до 14 600 пенсии през юли и до 1000 пенсии през октомври. Така от една страна ще се възвърне справедливостта човек да получава пенсия, равна на осигурителния му принос без изкуствени ограничители, какъвто е таванът на пенсиите. От друга обаче към този момент започнаха подозренията кои са хората, които ще получат толкоз високи пенсии и по какъв начин са ги заслужили. Според сметки на президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, при обезпечаване цялостен живот на оптимален застрахователен приход, човек би следвало да получава 1850 лева пенсия.

dunavmost.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР