Петдесетгодишна учителка, получила тежка травма при падане в дупка, оперирана

...
Петдесетгодишна учителка, получила тежка травма при падане в дупка, оперирана
Коментари Харесай

565 пловдивчани получиха патронажни грижи с европейска подкр...

Петдесетгодишна учителка, получила тежка контузия при рухване в дупка, оперирана и изписана за домашно лекуване, трябвало да отиде на рехабилитация. Нямала близки и се обадила на частна компания за транспорт. Оттам за превоз и двама мъже с носилка са й поискали единствено за един ден 300 лв.. Жената се обадила в Община Пловдив, откъдето незабавно са й обезпечили гратис превозване до рехабилитационен център по европейска стратегия за патронажни грижи. 

Тази преживелица описа през днешния ден зам.-кметът по обществена политика, спорт и юношески действия Георги Титюков по време на заключителната конференция във връзка на осъществяването на плана BG05M9OP001-6.004 „ Патронажна грижа+ - Компонент 2 ”, осъществен с безвъзмездната финансова помощ по  ОП „ Развитие на човешките запаси 2014-2020 “. Стойността му е 1 438 928, 69 лв., обезпечени на 100 % от Европейски Съюз. 



„ Проектът  беше извънредно потребен за възрастни в потребност и хора с увреждания, както и за жители, наранени от Коронавирус - 19 ”, акцентира Георги Титюков.  

За шест месеца  - от 2 февруари до 2 август  2022 година - патронажни грижи бяха обезпечени за 565 пловдивчани.  „ На жителите бяха предоставени  почасови мобилни здравно-социални услуги в домашна среда -психологическа поддръжка, извършване на покупки, почистване, готвене, заплащане на битови сметки до 2 часа дневно. В екипа, зает по плана, участваха общо  72-ма експерти – лекари,  медицински сестри, рехабилитатори, психолози и сътрудници обществени действия ”, описа Лилия Кичукова, началник на плана. 



Със експертите бяха подписани контракти против месечно заплащане от 1100 до 1300 лв. според от специалността за 8- часов работен ден, с цел да обслужват включените в стратегия жители в техните домове на разнообразни адреси в Пловдив. 

„ Всеки, който е поискал да бъде включен в плана за патронажна грижа и отговарял на критериите, е получил помощ ”, увери Лилия Кичукова. 

По същия план от 2 март до 2  септември е обезпечена поддръжка за предварителна защита на Коронавирус – 19 в  52 обществени услуги в Пловдив, ориентирани към 629 чиновници, които обслужват 1391 консуматори.

„ Предоставени са персонални защитни ограничения – маски, ръкавици, дезинфектанти, подхванати  са ограничения за стерилизация на  помещения и уединяване на личния състав с паравани и преградни стени, обезпечено е тестване на личния състав и на потребителите на обществените услуги. Закупена е компютърна техника и e обезпечено в допълнение възнаграждение на личния състав ”, уточни Лилия Кичукова. 



Ръководителят на плана заяви положителната вест, че патронажни грижи ще се дават  още шест месеца при същите условия, само че към този момент по различен европейски план. 

Снимки от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР