Петдесет години след последния полет на Аполо (Аполон) настъпи моментът

...
Петдесет години след последния полет на Аполо (Аполон) настъпи моментът
Коментари Харесай

НАСА се готви да достигне Луната. Ето как да наблюдавате събитието на живо онлайн

Петдесет години след последния полет на " Аполо " (Аполон) настъпи моментът " Артемис " (Артемида) да поеме щафетата - най-мощната ракета в света е на път да направи първия си полет в понеделник от Флорида и в същото време да даде старт на американската стратегия за завръщане на Луната.

Вярно е, че това е изпитателен полет без екипаж на борда. За НАСА обаче, която се приготвя за изстрелването повече от десетилетие, събитието е извънредно алегорично. То би трябвало да въплъщава бъдещето на галактическата организация и да потвърди, че тя към момента е способна да се конкурира, изключително с упоритостите на Китай и частната компания " Спейс Екс ".
                                
Около Кейп Канаверал хотелите са цялостни, като се чака сред 100 000 и 200 000 души да гледат спектакъла, плануван за 8:33 часа локално време в понеделник.

От височината на своите 98 метра оранжево-бялата машина към този момент от седмица " цари " на стартова площадка 39Б в галактическия център " Кенеди ".

Откакто е напуснала хангара си, " човек може да почувства вълнението, силата се увеличи, в действителност е осезаемо ", сподели на конференция директорката на центъра Джанет Петро, представена от Българска телеграфна агенция. Целта на тази задача, наречена " Артемис 1 " (Артемида 1), е да тества в действителни условия ракетата Ес Ел Ес (SLS - Space Launch System) и капсулата " Орион " на върха й, в която в бъдеще ще се обитават астронавтите.
 
Този път на борда ще има единствено манекени, оборудвани със датчици за премерване на вибрациите и равнищата на радиация.

Вградени камери ще създадат допустимо следенето на това пътешестване, което ще трае 42 дни. В програмата е включено и впечатляващо селфи със Земята и Луната на назад във времето.

След като се озове в орбита, " Орион " ще обиколи веднъж и половина Луната, намираща се на разстояние 380 000 километра. Капсулата ще се отдалечи на 64 000 километра зад нея - повече от всеки различен населен галактически транспортен съд досега.

Основната цел е да се тества топлинният й щит, който при завръщането си в земната атмосфера би трябвало да издържи скорост от близо 40 000 километра в час и температура на половина по-ниска от тази на повърхността на Слънцето.

Хиляди хора от 50 американски щата и няколко европейски страни са дали своя принос за тази задача. 

Всички галактически запалянковци към този момент наблюдават времето, което по това време на годината може да бъде капризно. Излитането, да вземем за пример, не може да се реализира при дъжд. В понеделник стартовият прозорец продължава над два часа. Резервните излитания са планувани за 2 или 5 септември.

Освен този неконтролируем фактор, всичко е готово: от НАСА дадоха зелена светлина за изстрелването след последна щателна инспекция.

Това обаче не значи, че всичко ще мине безпроблемно по време на полета, предизвестяват от американската галактическа организация. " Правим нещо извънредно мъчно, което крие своите опасности ", споделя Майк Сарафин, който дава отговор за задачата.

Въпреки многочислените предварителни проби, другите детайли на капсулата и ракетата (която не е за многократна употреба) ще летят дружно за първи път. Това може да докара до някои изненади.

НАСА дава обещание да " тласне " транспортното средство до краен лимит. Мисията ще продължи, да вземем за пример, даже в случай че слънчевите панели на " Орион " не се разпрострат по проект - риск, който не би бил стихотворец с екипаж.

Пълен неуспех въпреки всичко би бил унищожителен за ракета с голям бюджет и просрочен старт, поръчана от американския Конгрес през 2010 година, с в началото предстоящо изстрелване през 2017 година

Докато програмата " Аполо " разреши единствено бели мъже да стъпят на Луната, програмата " Артемис " планува да изпрати на естествения сателит на Земята първата жена и първия цветнокож човек.

След тази първа задача " Артемис 2 " ще изведе астронавти в орбита към Луната, без кацане на повърхността й. Тази чест ще бъде непокътната за екипажа на " Артемис 3 ", чийто полет е плануван най-рано за 2025 година

Защо обаче е належащо още веднъж да се повтаря нещо, което към този момент е правено?

Отговорът е, че този път Луната ще бъде единствено трамплин към Марс. 

За разлика от еднократните задачи " Аполо ", задачата на " Артемис " е да откри трайно човешко наличие на Луната, с построяването на галактическа станция в орбита към нея - " Гейтуей " (Gateway) и база на повърхността.

Там ще бъдат тествани всички технологии, нужни за изпращането на хора на Червената планета. " Гейтуей " ще служи като междинна точка за престой и зареждане с гориво преди този момент пътешестване с дълготрайност най-малко няколко месеца. 

" Вярвам, че програмата " Артемис " ще въодушеви даже повече от " Аполо ". Ще бъде безусловно необикновено ", споделя някогашният астронавт Боб Кабана.

За да наблюдавате събитието онлайн, можете да ползвате NASA TV, линка по-долу или някоя от обществените платформи на галактическата организация (например Facebook). Живото предаване стартира на 29 август в 15:00 ч българско време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР