Петчленна комисия, в която влизат ветеринарни доктори, зооинженер и главен

...
Петчленна комисия, в която влизат ветеринарни доктори, зооинженер и главен
Коментари Харесай

Зоокътът в Пазарджик получи лиценз до 2026 година

Петчленна комисия, в която влизат ветеринарни доктори, зооинженер и основен помощник, назначени от Министерството на околната среда и водите, е направила инспекция за прелицензирането на зоологическата градина на Пазарджик в парк-остров " Свобода ". Детайлно е тествано всяко пространство с типовете животни, техния генезис, от кое място се имат и по какъв начин са пристигнали. Напълно ремонтирана е кухнята, в която се подготвя ежедневната храна на жителите, а в множеството външни пространства са построени уреди съгласно спецификата на другите типове.



" Всичко потегли от един детски зоокът със сърнички, еленчета, козички, понита и се трансформира в зоологическа градина ", си спомни кметът Тодор Попов. Той благодари на всички, които са ангажирани с построяването и поддържането и. На шефа на Жилфонд Стефан Понев, на дългогодишния шеф на парка господин Тачев, на основния обгрижващ всички животни Петко Куртев, с който преди 13 години е сложено началото на концепцията за малко зоокътче за децата, а с годините малко по малко той към този момент е един от водещите в България.



" Освен, че дава отговор на всички условия, той е с значително животни и всичко е гратис за всеки. От една страна животните се усещат добре, тъй като отговаряме на всички условия, от друга позиция всичко е налично и е за наслада на децата.

Животните са наслада за всички нас. Който не обича животните, са споделили мъдреците, не обича и хората. Това е и част от нашата световна философия - да представяме такива неща на хората, на гостите и жителите на града. А обичта към животните е образование. Много съм горделив и благодаря на всички, защото години наред ние с нашата целенасочена работа и с техните старания поддържаме това равнище на тази услуга. Защото всичко, което виждаме всеки ден, не е даденост. Зад това стоят грижите, напъните, работата и труда на десетки хора през годините. Ежедневно е належащо да се наблюдава всяко животно - крепко ли е, нахранено ли е, да се ревизира физическото му положение, да се означи в досието му. Това е страховит ангажимент. И аз съм доста горделив, че ние толкоз години освен поддържаме това равнище, само че и непрекъснато разширяваме и обогатяваме с нови скотски типове нашия зоопарк. Пазарджик справедливо би трябвало да се гордее със своя зоопарк, тъй като той е един от най-хубавите в страната ", означи Тодор Попов.



Управителят на зоопарк „ Острова “ Петко Куртев показа, че проверяващите са били доста прецизни. " Бяха тествани и вътрешните пространства на животните, които имат потребност от такива и се оказа, че за лъвовете и за тигрите имаме едни от най-хубавите условия в България, отговарящи на условията както извън, по този начин и вътре. А също и във връзка с обезопасеността на пространствата - те са с електропастири, с хубави мрежи, тъй че няма заплаха да избягат и в това време сме основали условия животното да се усеща удобно. Всички основани условия дават отговор на условията и съвсем нямаме забележки за развъждане на животните ", разясни Куртев и напомни, че пазарджишкият зоокът е бил втори след софийския, който взема лиценз, защото дава отговор на изискванията за развъждане и размножаване на диви животни.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР