Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден

...
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден
Коментари Харесай

Синоптикът, който обеща голям сняг за 1 януари, с нова прогноза: Снеговалежи и минус 15 градуса до дни

Петър Янков е шеф на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 година в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", компетентност " Метеорология ". Има стабилен опит като синоптик във Военновъздушните сили. " България Днес " беседва с него за времето при започване на годината и по кое време настава тежката зима. Припомняме, че тъкмо той преди няколко дни разгласи, че на 1 януари идва огромен сняг - прогноза, която в действителност въобще не се удостовери: 

- Г-н Янков, за доста години! Какво време да чакаме в първия месец на 2023 година?

- Януари ще бъде по-топъл от естественото - със междинни температури към 1-2 градуса по-високи от нормите. Снеговалежи чакаме сред 11-и и 13-и, както и през последния интервал на месеца - 29 и 31 януари. Между 15 и 20 януари се чака внезапно захлаждане с транспорт на студени въздушни маси от север, които ще се спускат и утринните температури в обитаемоте места ще стигат до -10 и -15 градуса. Дните до 20 януари ще бъдат мразовити, което значи, че и денем оптималните температури ще бъдат негативни.

- Кога ще има трайна снежна завивка?

- След преваляванията на 11-13 януари може да се задържи снежна завивка, защото следва едно съществено захлаждане и снежната завивка в обитаемоте места ще се задържи няколко дни. Наличието на снежната завивка от своя страна в допълнение ще намали температурите, тъй като земята изстива.

- Какво да чакаме от Малък Сечко?

- През февруари се чакат повече превалявания, само че той ще бъде много топъл месец. Очаква ни и топло начало на пролетта. По-хладна ще бъде втората половина на пролетта и началото на лятото - май и юни, когато се чакат повече превалявания от естественото.

- Какво ще е времето на Йордановден, когато по традиция мъже се хвърлят в ледените води, с цел да избавят кръста?

- Топло ще е. Тази година няма да има заледяване на ръцете на свещениците и реките. Температурите ще бъдат високи, само че това предвещава не толкоз плодородна година и хладно лято.

- Какво е ситуацията сега в зимните ни курорти, където скиорите май още чакат снега?

- Любителите на белите спортове да се приготвят за съществено потребление в средата на януари. При тези температури, а и при по-ниски оръдията за сняг също ще работят на по-ниските места. Температурите ще бъдат удобни за натурален и неестествен сняг, който ще задържи и усили снежната завивка.

- Истина ли е, че можем да определим какво лято ни чака според от зимата?

- Заради равновесието в природата нормално след топлата зима ни чака по-хладно лято. Така се движат процесите, само че това е доста общо. Глобалното стопляне, което се отразява на Балканите в усилване на проливните превалявания и внезапни температурни контрасти от доста студено към топло и назад, вършат на пух и прахуляк тези съждения. Времето е доста разнообразно и друго, тъкмо както цвета на очите на хората.

- Народната метеорология продължава ли да познава тъкмо времето?

- Народната метеорология доста тъкмо познава времето няколко часа преди да настъпи обещано събитие. Това е един насъбран опит на селските стопани, които следят в съответния регион развиването на времето, развиването на облаци, вятър, както и държанието на животните. Народната метеорология има и дълготрайни съждения, само че те нямат доста огромна стойност в нашето ежедневие, защото световното стопляне е в цялостната си мощ. В момента се намираме в апогея на световното стопляне, който е почнал от 1850 година и продължава и в този момент.

- Бихте ли посъветвал родители, баби и дядовци да изкарват децата на студено и на снега, с цел да вършат снежни индивиди и да се каляват?

- Разбира се! Това е едно прелестно преживяване. Сутрин дружно с гимнастиката на моя наследник той излиза с боси крайници на терасата за къса разходка. След като го правеше като дребен, в този момент виждам, че е доста резистентен на простудни болести. Тази разходка по студената тераса несъмнено го е калила. Много удобно също е и плуването, стига да се вземат всички ограничения да не се изстудяват децата. То също доста калява организма, изключително в същото време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР