Петър ТРИФОНОВ Ако имате малко време през уикенда, отидете до

...
Петър ТРИФОНОВ Ако имате малко време през уикенда, отидете до
Коментари Харесай

Маршрут за уикенда: Параклисът Свети Дух крие...

Петър ТРИФОНОВ

Ако имате малко време през уикенда, отидете до параклиса „ Свети Дух ” над Бойково. Този дребен архитектурен шедьовър е единствено да 400-500 метра от селото. Е, пътеката, която води до него, тук-там е малко стръмна.

„ Свети Дух ” е неповторим като визия и чувство дребен Божи дом. Изграден е от натрошени каменни плочи, сред които няма никаква заварка. Тук-там през последните години локалните са поставили на някои места цимент. Допреди две години параклисът стоеше сврян под огромна скала от пясъчник и изглеждаше като че ли е част от самата природа. Той е от камък и е залепен за скалата. Малък козметичен ремонт на бойковци го поосъвремени - начело бе излята циментова плоча, бяха направени нови пейки за отмора пред него. Бяха заменени и сивите остарели греди на покрива му от тикли.

На 20 метра от параклиса са каменните основи на крепостта „ Свети Дух ”. За това място има две радикално противоположни истории. Според едната, тук е била българската гранична застава преди Балканската война, откъдето са почнали първите сражения с турците. Според друга история, това са основите на античната богомилска цитадела Свети Дух. Каквото и от двете да е - античните зидове са на 10-метров рид посред гората, който на върха си е затрупан с ниски млади буки и е още едно прелестно място за фамилна отмора. През безоблачен ден мъхът е затрупан с топла шарена сянка.

До параклиса се стига през серия живописни гори. Столетните буки се редуват с вековни борове. Ту се минава по горски път, ту по пътека. На параклиса има доста комфортни пейки за пикник. Отстрани има долапче за първа нужда - бутилчица с няколко глътки алкохол, сол, чубрица, оцет и кибрит. В цялата околна гора има огромни скали от които се вижда цялата местност. Някои са извънредно красиви, когато се покрият с 10-сантиметров пълен мъх. Отстрани на параклиса потегля горска пътека, която след 200 метра води до удивителните Герчови водопади. Става дума за горски поток, който минава през стъпаловидно начупена канара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР