Петър Танев от Асоциация Свободна Русия“ разказва от първо лице

...
Петър Танев от Асоциация Свободна Русия“ разказва от първо лице
Коментари Харесай

Русия вербува целенасочено български студенти, предлага им суми по 1000-2000€ : Петър Танев, Aсоциация Свободна Русия

Петър Танев от Асоциация „ Свободна Русия “ споделя от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво показа той за феновете на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в разнообразни планове. Имах един опит с човек, който се споделя Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да вършим план, обвързван с ориентиране на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз въобще нямах предпочитание да вземам участие, тъй като почитам териториалната целокупност на Украйна. Но ми беше доста забавно каква е задачата на тези планове.

Доколкото разбирам, този план беше сбъднат. И тези български студенти са били вербувани. Това не значи, че незабавно ще станат шпиони, а че се готвят да се приспособяват към тази система, да изпитват същински страсти, да бъдат последователи на Путиновия режим.

Не можеш да станеш разузнавач, единствено тъй като ти заплащат – трябват и хрумвания.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си благоприятни условия, с цел да създадат подобен „ теоретичен “ план с пропагандна тенденция .

Дори си припомням точния текст от този план, който беше финансиран от организациите „ Руска юноша “ и „ Руско съдействие “. Там беше написано, че „ младите сърби и българи не изпитват нужните отрицателни страсти към Европейски Съюз и НАТО, не изпитват благосклонности към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието би трябвало работят в тази тенденция “ .

Забелязвах всяка една година по какъв начин те употребяват целия си потенциал, с цел да финансират сходни планове. А в този план участваха и български жители. И на мен това нещо ми беше извънредно притеснително.

Предложиха ми просто да вземам участие – по този начин всичко стартира. Разбира се, оферират и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да схванеш, че „ няма да имам такива благоприятни условия, в случай че се върна в България “ . Сумите са към хиляда, две хиляди евро на месец . Но за студент това е доста хубава сума.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР