Петър Стоянов коментира войната в Украйна и каза какво трябва

...
Петър Стоянов коментира войната в Украйна и каза какво трябва
Коментари Харесай

Петър Стоянов: Обичаме Русия, но повече от нея трябва да обичаме България

Петър Стоянов разяснява войната в Украйна и сподели какво би трябвало да бъде държанието на България.

Последната година НСО като че ли стана изкупителна жертва за всичко. В НСО работят почтени хора, а службата е част от държавността в България. Една вътрешна инспекция обаче няма да е непотребна. Това съобщи президентът 1997 - 2002 Петър Стоянов в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

По отношение на спора сред Украйна и Русия, той съобщи: „ Нищо не е по този начин просто. От една страна Украйна заслужава състрадание, от друга - по никакъв начин не е елементарно за НАТО да вземе решение за директна поддръжка за Украйна, защото това би означавало нова международна война. Притеснява ме отражението на протичащото се в Украйна тук в България. От една страна е огромната угриженост за украинците. Тези събития раздрусват нашето общество “, уточни Стоянов.

„ Хората, защитаващи политиката на Путин имат ирационално държание, те нямат претекстове. Българското русофилство е несъизмерим феномен, който липсва другаде в Европа. Винаги, когато Русия направи значимо геополитическо придвижване, това разделя България? Докъде се простира нашата признателност? Кой е нашият народен интерес? Има моменти, когато нашият народен интерес е противопоставен на този на Русия “, счита Петър Стоянов.

„ Отношенията сред Русия и Украйна са извънредно комплицирани в исторически проект. Тази война може да се окаже последната за създаване на украинската национална еднаквост. Украинската нация се консолидира в тази рецесия. Това което се случва би трябвало да ни докара до три извода – извънредно време е да имаме българска национална позиция, която не постоянно ще е идентична с тази на Русия. Обичаме Русия, само че повече от нея би трябвало да обичаме България. Нещата не са черно-бели. Не сме изправени пред избора с Русия или без нея. Ние сме късметлии, че сме член на НАТО. Това, което украинският народ пази с кръв, ние го получихме с нашия цивилизационен избор “, акцентира той, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР