Петър Иванов основава компанията преди 28 години © Солитрон България

...
Петър Иванов основава компанията преди 28 години © Солитрон България
Коментари Харесай

"Солитрон" ще продължи да расте

Петър Иванов основава компанията преди 28 години

© Солитрон България В българския бранш за дистрибуция на IT техника и програмен продукт ще навлезе огромен задграничен състезател, откакто през предходната седмица стана ясно, че записаната в Швейцария ALSO Holding ще купи " Солитрон България ". Чрез транзакцията, която би трябвало да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, в България навлиза първи вложител от подобен диаметър, с годишни доходи над 9.2 милиарда евро, наличие в над 18 европейски страни и близо 4000 чиновници. Сега към него се прибавя един от двата най-големи играчи по доходи на българския пазар с оборот от 110 млн. eвро. за предходната година и над 120 души екип, и непрекъснато възходящ бизнес в последните години. Сделката е част от тактиката на ALSO Holding за непрекъсната агресия в Европа, като през предходната година групата направи няколко сходни придобивания в Словения, Хърватия, Полша, Франция и други Основателят на компанията Петър Иванов и изпълнителният шеф Ралица Килиан ще останат в мениджмънта на " Солитрон България " след придобиването. " Капитал " беседва с тях за проектите за развиване на сдружението.

Как се свързахте с ALSO Holding?
Ралица Килиан: ALSO Holding има ясна тактика за консолидиране на ИТ бизнеса в Източна Европа и те се свързаха със " Солитрон " като най-хубавия и максимален български състезател.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Петър Иванов: И преди този момент работихме с ALSO по рекомендация на HP. Те ни споделиха, че е добре да работим с най-хубавия европейски дистрибутор като тях. Така познавахме ALSO в действен проект с отличната им работа. Тази оперативна работа породи мнения на пазара. Разговорите за продажбата продължиха относително дълго, и то по една единствена причина. " Солитрон България " се развива доста добре и по никакъв метод не съм имал интерес като притежател да диря продажба на компанията непременно, с цел да имаме пресен капитал или нещо сходно. Двете страни търсиха допустимо най-хубавото решение, което, от една страна, да е преференциално за всички, а от друга - да даде опция всички дружно да продължим да вървим напред.
Изпълнителният шеф Ралица Килиан остава в мениджмънта на компанията

Фотограф: Велко Ангелов

Кога очаквате публично договорката да бъде приключена?
П.И.: Когато се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. Има две напълно дребни условия, свързани единствено с нас, които ще бъдат изпълнени в период.

Какви са упованията ви за тази година за " Солитрон България?
Р.К.: Планирали сме двуцифрен напредък и през тази година, уповавам се да го реализираме.
П.И.: Имаме подобен във всяка година от 2012 година насам. Очакваме след привършване на договорката да прибавим нови марки, услуги и платформи от портфолиото на ALSO, които също ще ни оказват помощ.
Р.К.: ALSO предлага услугите на 550 вендора, а ние на над 50, и даже при тях нямаме цялостно припокриване. Така че опциите са големи след привършване на договорката.
П.И.: Ще стартираме да предлагаме марките, на които те са паневропейски дистрибутор, автоматизирано незабавно след привършване на придобиването.

Какво ще се промени организационно в " Солитрон България " след привършване на договорката?
П.И
.: Очакваме в деня след привършване на договорката да работим на цялостни обороти. Очакваме бизнесът да бъде надалеч по-динамичен от в този момент поради множеството нови благоприятни условия. Като човек с 28-годишен опит в този бизнес задачата ми е бързо да потвърдим, че можем да се оправим с бъдещото движение и поставените цели.

Р.К.: Искам да кажа, че считам за извънреден приноса на Петър Иванов за основаването на тази компания, която на 28 години е в добра форма и притегля интерес от подобен вложител, което е безспорен казус в нашия бранш. Надявам се да не остане последната такава договорка, тъй като ще направи цялата промишленост по-динамична. За разлика от софтуерния бизнес фирмите от нашия вид са основани незабавно след измененията от едни предприемчиви хора. Голяма част от тях към този момент ги няма, а тези, които останаха, са благосъстоятелност на същите тези хора. Продажбата на " Солитрон " е заслуга на целия ни екип, който сподели, че тя има стойност.

П.И.: От ALSO разчитат на локалните екипи и запаси. Което значи, че като мениджмънт оставаме Ралица и аз, както и целият настоящ междинен мениджмънт.

Голямата смяна след привършване на договорката ще настъпи с внедряването на ИТ системите на ALSO – тъй като те се нареждат като дистрибутор на първо място на услуги - as a service. Тази смяна ще бъде реализирана с екосистемата от съвременни платформи, които следва да въведем: от ERP, през Business Intelligence и CRM до IT-as-a-service (ITaaS), включваща Platform-, Infrastructure-, Workplace-, и Software-as-a-Service - известна като най-хубавата облачна платформа на ИТ дистрибутор в Европа. Това ще бъде едно " неповторимо предложение " (USP - unique selling proposition) на българския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР