Петър Гецов*Много се изписа за това, че нашето момиче Нургюл

...
Петър Гецов*Много се изписа за това, че нашето момиче Нургюл
Коментари Харесай

5 федерации по шах се борят в България, руснаци се разпореждат с българския шахмат

Петър Гецов*

Много се изписа за това, че нашето момиче Нургюл Салимова е сама в Баку, а тук две федерации по шахмат не я поддържат. Ами не са две – сега има 5 български федерации по шахмат. И цялото това безредие, което унищожава шахмата, е тъй като борбата се води от политици на няколко партии. А Русия посредством ФИДЕ също пробва да се меси.

Неразборията стартира през 2018 година, когато ФИДЕ лиши лиценза на Българската федерация по шахмат, ръководена тогава от Силвио Данаилов. По него време той и Веселин Топалов бяха в съвсем открита война с ФИДЕ, почнала след злополучния мач за международната купа на Веско против Крамник, изгубен съгласно тях поради подсказки за руснака в тоалетната. Както Топалов сподели и неотдавна, интернационалната организация живее повече от 20 години с 90% съветски пари, а някои от спонсорите на ФИДЕ са спонсори и на войната. За Топалов президентът на ФИДЕ не би трябвало да бъде руснак. Обаче той е тъкмо подобен – руснакът Аркадий Дворкович е някогашен вицепремиер на Русия и считан за непосредствен до Путин.

През 2018 година щафетата от Силвио Данаилов поема „ Българска федерация по шахмат 1928 “ с президент някогашния народен представител от ГЕРБ Руслан Тошев. През предходната година тогавашният министър на спорта Радостин Василев лиши лиценза й. А наследилата го на поста алена служебна министърка Весела Лечева го даде на новоучредената „ Българска федерация по шахмат 2022 “ (БФШ 2022), с президент някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов, в която членуват максимален брой български клубове. Това се случи с нейна заповед от 3 ноември 2022 година

Тази заповед обаче се оспорва в съда както от „ Българска федерация по шахмат 1928 “, по този начин и от пръкнали се три други.

Една от тях е „ Българска федерация по шахмат 64 “ учредена от депутатката на „ Възраждане “ Цвета Галунова и от някогашната международна и европейска шампионка (и някогашна депутатка от ИТН) Антоанета Стефанова.

Другите са „ Шахматна федерация България “ на гросмайстор Кирил Георгиев и „ Българска федерация по шах “ на интернационален занаятчия Атанас Куртенков.

В българските битки се намесва интензивно Русия посредством шефа на ФИДЕ Аркадий Дворкович. През април тази година той афишира, че не признава легитимността на БФШ 2022 и назначава своя комисия, която да ръководи българския шахмат. Тя е ръководена от румънеца Даниел Флоря и албанеца Ералд Дервиши, плюс представители на всички съперници на законната БФШ 2022.

Незачитайки българските закони, въпросните лица се публикуват на страницата на ФИДЕ, изгонват рейтинг-администратора за България и стартират да се разпореждат с българския шахмат под името „ Временна комисия “. Те дефинират народен селекционер и национални състезатели на България за идното международно отборно състезание за дами през септември без даже да се преценяват с родното Министерство на младежта и спорта, лицензираната съгласно закона федерация и шахматната общественост.

Законната шахматна федерация „ БФШ 2022 “ също има тим, който напълно предстоящо не получава удостоверение от ФИДЕ, т. е. не може да взе участие през септември на международното. Съставът и на двата тима в действителност е съвсем еднакъв.

А в случай че се върнем на Нургюл Салимова – надали някой от всички тези политици, борещи се кой да оглави шахмата в България, ще ѝ бъде от изгода. Да, другите имат цели щабове да им оказват помощ, само че като седнат на шахматната дъска са 1:1. Цялата методическа и психическа помощ е до първия ход, след това си самичък.

А от изказванията и интервютата на Нургюл в действителност няма и намек да се усеща самотна в Азербайджан. Сигурен съм, че към този момент доста хора ѝ оказват помощ, освен на място, само че и онлайн. След този ѝ триумф и спонсори към този момент няма да ѝ липсват.

– –

*Авторът е публицист от Русе, текстът е от фейсбук-страницата му.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР