Петък 13-и, наричан още „черен“ или „фатален“ петък, от незапомнени

...
Петък 13-и, наричан още „черен“ или „фатален“ петък, от незапомнени
Коментари Харесай

Петък 13-и е! Ето ги най-абсурдните суеверия за този ден

Петък 13-и, именуван още „ черен “ или „ съдбовен “ петък, от незапомнени времена провокира у доста хора неразбираемото чувство на примитивен боязън. Не е напълно ясно от кое място идват купищата суеверия за този ден - някои търсят пояснение в християнската вяра, други го намират в скандинавската митология, трети – в магьосничеството.

Независимо какъв е произходът на суеверията и поверията към този ден, едно е несъмнено - някои от тях са по едно и също време неуместни и занимателни:

Не канете 13 посетители на петък 13-и!

Някои хора считат, че в случай че на петък 13-и на масата седнат 13 души, нещо неприятно ще се случи. Това се свързва с Тайната вечеря в Библията, на която Юда Искариотски е бил последният - тринайсти, настанен на трапезата.

Във Франция пък описват по какъв начин година след събиране, на което имало 13 посетители, един от присъстващите умрял.

Съществува и скандинавска версия за съдбовното число. 12 богове чествали във Валхала, домът на Один. Пакостливият господ на злото и огъня Локи нахълтал натрапен на празненството като 13-и посетител и подло умъртвил със стрела от имел бога на насладата Балдер. Земята потънала в мрак и печал.

В античен Рим магьосниците се събирали и организирали групи от по 12 души. Те считали, че 13-ият е Дявола.

Не раждайте на петък 13-и!

В някои краища на света считат, че в случай че бебето се роди на петък 13-и, ще бъде нещастно цялостен живот. Най-суеверните майки са подготвени на всичко, с цел да не родят на съдбовната дата.

Не разговаряйте с непознати в петък 13-и!

Най-суеверните хора поучават в никакъв случай да не разговаряте с чужд на този ден, тъй като може да ви урочаса и да ви се случи нещо неприятно.

Не поглеждайте към цифрата 13!

Ако видите цифрата 13 някъде, това ще ви донесе доста неприятен шанс.

Не пътувайте в петък 13-и!

Това е едно от най-разпространите суеверия за петък 13-и. Ако тръгнете на път в този ден, неприятният шанс ще ви преследва на всички места.

Вторник 13-и не е по-добър от петък 13-и!

Освен петък 13-и в някои испаноезични страни считат и вторник 13-и за ден на неприятен шанс, тъй като го свързват с римския господ на войната Марс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР