Пета нощ на протести в Иран. Девет души са били

...
Пета нощ на протести в Иран. Девет души са били
Коментари Харесай

Пета нощ на протести в Иран

Пета нощ на митинги в Иран. Девет души са били убити, оповестява Агенция Франс Прес като се базира на държавната телевизия. Шестима от протестиращите са били убити при нахлуване против полицейски сектор в град Кадариджан. Сблъсъците избухнали след опит да бъдат окраднати оръжия от сектора. От началото на размириците предходната седмица броят на починалите доближи 21 души, по данни на малкия екран. Сред тях е член на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война. Около 100 са задържаните тази нощ.

Демонстрации се организираха в няколко елементи на страната, макар дейностите на държавното управление да се оправят с най-големите митинги против режима от години. Малки групи протестиращи минаха по улиците на Техеран нощес, преди засиленото полицейско наличие да възвърне реда. Безредиците се концентрираха в провинциалните градове.

Последните демонстрации се организираха макар заканата на президента Хасан Рухани , че нацията ще се оправи с " бунтовниците и закононарушителите ". Али Шамхани , секретар на иранския Върховен съвет за национална сигурност разказа безредиците - най-голямото предизвикателство пред режима от всеобщите митинги през 2009 година - като " провокирана война против иранския народ ". Хаштагове и известия за обстановката в Иран идват от Съединените щати, Англия и Саудитска Арабия, съобщи Шамхани. Иранското министерство на разузнаването популяризира изказване, в което се споделя, че " подстрекателите " ще бъдат разпознати и управляващите " скоро и доста съществено ще се оправят с тях ". Рухани се опита да омаловажи митингите, които започнаха поради стопански недоволства във втория по величина град Машхад предишния четвъртък, само че бързо се обърнаха против ислямския режим като цяло със викания " Смърт на диктатора ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР