Пет от единадесетте общини в област Монтана не покриват критерия

...
Пет от единадесетте общини в област Монтана не покриват критерия
Коментари Харесай

Резултат от обезлюдяването: Пет общини в област Монтана не покриват изискванията за общински център

Пет от единадесетте общини в област Монтана не покриват критерия да бъдат общински центрове, сочат данните от последното броене на популацията. 
Законът за административно-териториалното устройство дефинира 6 000 поданици, като предел над който има смисъл да се основава  община.  
В област Монтана на това условие дават отговор 6 общини – Монтана, Лом, Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм и Вършец. Останалите пет – Брусарци, Георги Дамяново, Медковец, Якимово и Чипровци не покриват този аршин. Това значи, че при вероятно ново териториално разделяне на страната, би трябвало да се влеят в най-близката община, която дава отговор на законовата норма.
За 10 години сред последните две преброявания на популацията жителите на региона са намалели с 28 148 души, или с 19%. Община Монтана се е стопила с малко над 7 000 индивида - до 46 000 души. Още по-тежка е обстановката в останалата част  на района. Сериозен спад има в балканските общини Георги Дамяново и Чипровци, както и в Лом. В крайдунавската община за 10 години хората са намалели с 5 200 души.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР