Пет квартала в София излязоха тази вечер на протест срещу

...
Пет квартала в София излязоха тази вечер на протест срещу
Коментари Харесай

Жители на пет квартала в София протестираха срещу мръсния въздух


Пет квартала в София излязоха довечера на митинг против мръсния въздух. Жителите на "Красна поляна ", "Овча купел ", "Западен парк ", "Оборище " и "Младост " недоволстват поради високите равнища на фини прахови частици на разнообразни места в столицата. Протестиращите в "Красна поляна " непринудено потеглиха по бул. "Никола Мушанов ". Те са едни от хората, които дишат, може би, най-мръсния въздух.



Сравнително аналогична е обстановката и в квартал "Западен парк ", където довечера също хората са се събрали на митинг.

Причината е близостта на двата квартала до някогашните Виетнамски общежития и до Факултета, където през зимата за отопление се горят гуми, дограма и въобще всевъзможни замърсители на въздуха. През зимата те постоянно са освен над нормите, а напряко са рискови за здравето и живота, споделят уредниците.

А другояче данни от октомври месец сочат, че София е една от 14-те зони с най-силно нечист въздух в цяла Европа. Справянето с този проблем е един от целите на Столичната община за идната година, стана ясно при разискването на бюджета за 2018. Вчера стана ясно и че 480 млн. ще бъдат отделени за екология следващата година.

Мръсният въздух е проблем освен на жителите на кварталите, които през днешния ден излязоха на митинг, само че и на целия град, разясняват софиянци. Хората, които живеят в "Младост ", са уверени, че въздухът, който дишат, е мощно нечист. Тук обаче главният замърсител е различен, а не отоплението на твърдо гориво и изгарянето на боклуци.

Според жителите на столичните квартали "Младост " и "Дружба " колите са измежду главните замърсители на въздуха в региона.

Не е по-различно и в квартал "Дружба ". Хората там си изясняват обстановката и с съществуването на многото индустриални предприятия.

Сред препоръчаните от Столичната община ограничения за справяне с този проблем са отводът от дизела за градския превоз и прекосяването на газ и метан, както и повече надзор за отоплението на дърва и различен тип твърдо гориво.

„ Нашата съществена борба на този стадий е оправянето с фините прахови частици. Когато приказваме за това и битовото отопление, би трябвало да споменем плана, който се реализира на територията на Нови Искър за замяна на горивните съоръжения в семействата, тъй че да можем да предложим различен метод на отопление. В случая на 30 семейства, определени на конкурсен принцип нови печки “, разяснява Лорита Радева - ръководител на комисията по екология в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Оказва се, че е непълен и броят на непрекъснатите измервателни станции, които регистрират качеството на въздуха. На територията на София те са едвам пет. За да улесни достъпа на жителите до информацията за положението на въздуха, Столичната община вкарва система за ранно предизвестяване.

Ако някъде в столицата равнищата на фини прахови частици са над нормата, общинската администрация ще подхваща превантивни дейности, като да вземем за пример да лимитира автомобилния трафик, а при четирикратно надвишаване на допустимите равнища, даже да прави потреблението на градски превоз гратис. Резултатите от новата система ще са налични на уеб страницата на Столичната община.

Важно е да споменем, че митингите са единствено два дни преди общинският съвет на столицата да гласоподава ограниченията против замърсяването. Вчера по гледище на жители бяха ситуирани и мобилни станции за премерване качеството на въздуха в кварталите "Красна поляна " и "Овча купел ". Замерванията ще продължат още три дни, а междинните данни ще бъдат оценени. На този декор кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите Нено Димов ще обсъдят ограниченията, които могат да се подхващат за санкциониране на горенето на боклуци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР