Пет камиона с медицински консумативи са готови на границата между

...
Пет камиона с медицински консумативи са готови на границата между
Коментари Харесай

СЗО казва, че помощта е „готова да отиде“ в Газа, тъй като израелските бомбардировки продължават

Пет камиона с медицински консумативи са подготвени на границата сред Газа и Египет, заяви Световната здравна организация на фона на предизвестия за задаваща се филантропична злополука в обсадената палестинска територия.

„ Нашите камиони са натоварени и подготвени за път “, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на конференция. Той сподели, че се надява доставките да бъдат доставени незабавно след отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах, „ да се надяваме на следващия ден “. затворен на фона на войната и обсадата на Израел „ Война против децата “: Как израелските бомбардировки белязват децата на Газа „ В момента се опасявам, че западните страни се поддават на израелската агитация “ завършек на списъка

Египетските държавни медии оповестиха в петък, че Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа ще бъде отворен в петък.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи съглашението с Израел и Египет за разрешаване на помощ в Газа по-късно, което той назова „ безочливи “ договаряния с водачите на двете страни. Израел се съгласи на договорката, до момента в който продължаваше военната си акция.

Очакваната доставка на помощ е първата, откакто Израел съобщи, че ще наложи „ цялостна обсада “ на обсадената Ивица Газа, която е дом на 2,3 милиона души, прекъсвайки доставките на електрическа енергия и спирайки потоците от храна и гориво, през отговор на опустошителна офанзива от Хамас на израелска територия на 7 октомври. Най-малко 1400 души са били убити при офанзивата, съгласно израелските управляващи.

Израел бомбардира Газа безмилостно след офанзивата на Хамас, убивайки повече от 3700 души и ранявайки хиляди други, съгласно палестински чиновници.


Организация на обединените нации предизвести за „ филантропична злополука “ в Газа, където повече от половината население живее в беднотия на фона на 16-годишна обсада, наложена от Израел и Египет.

Здравните служби, към този момент обтегнати от блокадата, бяха подложени на голям напън на фона на израелското нахлуване. По-рано СЗО предизвести, че здравната система в Газа е на ръба на колапс, като лекарите са принудени да оперират без упойка, а някои животоспасяващи процедури – като диализа – са изложени на риск от прекъсване.

Лекари от единствената онкологична болница в Газа предизвестиха, че горивото им е рисково ниско и може да бъдат принудени да затворят.

Ръководителят на СЗО за изключителни обстановки Майк Райън сподели, че организацията на Организация на обединените нации ще направи всичко по силите си, дружно с египетските и палестинските сдружения на Червения полумесец, с цел да подсигурява, че помощта ще доближи до тези, които се нуждаят от нея в Газа, вместо да бъде пренасочена.


Доставките на СЗО са част от предстоящ ескорт от 20 камиона.

„ Двадесет камиона са капка в морето от потребност сега в Газа “, добави Райън. „ Но се надяваме, че тази бликам ще се трансформира в река от помощ, която ще потече през идващите дни. “

Той сподели медицинските консумативи, в това число превръзки за рани, анестетици и болкоуспокояващи, наред с други продукти.

Репортаж от Газа, Сафват Калут от Ал Джазира сподели, че анклавът „ е приключил всичко – освен храна, вода и гориво “.

„ Двадесет камиона с помощ няма да създадат доста за възстановяване на филантропичната обстановка тук. Но в този момент се надяваме, че ще последват повече камиони и откриването няма да бъде единствено еднократен случай “, добави той.

Повече от 100 камиона, пренасящи помощ, се редят на опашка от дни от египетската страна на границата, като Организация на обединените нации и други приканват за незабавна помощ за обсадените цивилни.

По време на посещаване в Кайро генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че би трябвало да има „ бърз, безконтролен филантропичен достъп “ след ужасни предизвестия за въздействието на израелската обсада.

„ Нуждаем се от храна, вода, медикаменти и гориво в този момент. Нуждаем се от това в мащаб и би трябвало да бъде поддържано, не е нужна една дребна интервенция “, добави той.

Израелското нахлуване над Газа остави цели градски блокове изравнени и прокуди повече от един милион души, сподели Организация на обединените нации.

„ Скоростта на гибелта, страданието, заличаването... не може да бъде пресилена “, сподели шефът на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Мартин Грифитс.

Има опасения, че обстановката може да се утежни, в случай че Израел стартира предстояща наземна инвазия, с цел да нападна бойците на Хамас и да избави израелски и задгранични заложници, чийто прочут брой Израел в четвъртък ревизира до 203.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР