Пет жени и седем деца в момента са настанени в

...
Пет жени и седем деца в момента са настанени в
Коментари Харесай

Помощник-съдия е една от настанените в Белодробна болница в Пловдив

Пет дами и седем деца сега са настанени в някогашната Белодробна болница в Пловдив, която Община Пловдив трансформира във Център за краткотрайно настаняване на украински бежанци.

Към момента е ремонтирана част от втория етаж на постройката, която беше опразнена напролет на 2015 години и стои пуста към този момент 7 години.

В регистъра за местата за заслон към Министерството на туризма, Община Пловдив е записала постройката с потенциал от 53 стаи с по три кревати. В момента обаче са ремонтирани към 20 пространства, построена е и дребна кухня. Очаква се до седмици да има подготвени още стаи. Ремонтът се поема от Община Пловдив, общинските предприятия и от доброволци. Издръжката, обещана от страната, е по 15 лв. за човек. Само трите хранения, които се дават по подписан контракт на община Пловдив за обществени услуги, костват 7,20 лева на човек за ден.

Макар положението на постройката по никакъв начин да не е идеално, две от настанените майки Альона и Марина споделят, че се усещат добре там.

Марина Дешка е правист по обучение и е била помощник-съдия в Полтава. Идва у нас с майка си и двете си невръстни деца, откакто стартират бомбардировките. От месец и половина учи български език към курсовете, предоставени от Областна администрация - Пловдив.

" В Пловдив сме от два месеца, усещам се хубаво и умерено тук ", споделя Марина, която идва в Пловдив дружно с двете си дребни деца на 1 година и 3 години и 70-годишната си майка през март месец. Първо е била настанена в хотел, само че след приключването на програмата е преместена в някогашната Белодробна болница с помощта на доброволката Наташа.

Марина Дешка е правист по обучение и е била помощник-съдия в Полтава. Тръгва към Пловдив, откакто стартират бомбардировките. От месец и половина учи български език към курсовете, предоставени от Областна администрация - Пловдив.

Иска да работи почасово, защото има доста дребни деца, само че знае, че не може да бъде правист у нас поради езиковата преграда и другите закони. Въпреки това е подготвена да се бори и да поеме ангажимент за издръжката на фамилията си.

" Искам сигурност за децата ми и за майка ми, тъй като те са почтени да живеят в сигурност. Не можем да чакаме да прелитат над нас бомби, да няма какво да ядем или да няма с какво да се лекуваме. Много благодаря на България, на всички хора, всички ми оказват помощ ", показва тя.

Марина е щастлива, че се планува някогашната административна постройка на счетоводството на болничното заведение да бъде превърната в занималня за децата. В момента майките се провеждат на смени да гледат децата.

" Няма езикова преграда, възпитателите и децата се схващат доста по-добре, в сравнение с в локалните детски градини ", показва дамата.

Альона също бяга от войната с двете си деца, откакто ракети почнали да бомбардират Запорожие. В момента е настанена в Белодробна болница.

" Всичко е наред, хубаво и ме устройва. Искам единствено успокоение, мир, тишина и децата ми да са здрави, спокойни и щастливи ", споделя Альона Жебитска.

В момента няма изясненост какъв брой хора още могат да пожелаят да бъдат настанени при Альона и Марина. По думите на зам.-кметът Георги Титюков няма връзка с страната за това има ли някакъв проект по преместването на украинци от хотелите по морето към сходни бази за настаняване в страната. Той добави, че още четири майки с четири деца са настанени в звено " Майка и бебе " в Пловдив, и евентуално ще бъдат преместени в Белодробна болница.

Предвижда се постройката на някогашната болница да действа като Център за краткотрайно настаняване на украински бежанци. Това значи, че ще се подписват контракти за настаняване, които ще бъдат със период от три месеца. Целта е през това време да бъде намирана работа на украинците, като за това Община Пловдив работи в тесни връзки с Бюрото по труда. След тримесечния престой се чака хората да са се открили и да могат да излязат на наемния заможен пазар, само че в случай че това не е реалност, е допустимо да се подписват нови контракти за настаняване за още три месеца.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР