Пет хиляди полицаи ще бъдат разположени в Атина в неделя

...
Пет хиляди полицаи ще бъдат разположени в Атина в неделя
Коментари Харесай

Гърция се готви за ежегодната масова демонстрация за годишнина от събитията през 1973 г

Пет хиляди служители на реда ще бъдат ситуирани в Атина в неделя поради годишната всеобща проява, отбелязваща годишнината от митинга против хунтата от 1973 година Събитието постоянно е съпроводено с принуждение, настояват управляващите.
Тази година наподобява митингът ще бъде доминиран от опълчването на новото консервативно държавно управление на Кириакос Мицотакис, определено през юли с заричане за подсилване на закона и реда, осведоми БГНЕС.

Демонстрацията отбелязва 46-та годишнина от студентско въстание в Атинската политехника против подкрепената от Съединени американски щати военна тирания, ръководеща Гърция по това време.

През последните години стачкуващите употребяват годишнината, с цел да изразят опълчване на американския “империализъм” и суровите ограничения за строги икономии, наложени на Гърция от интернационалните кредитори след международната финансова рецесия.

Администрацията на Мицотакис към този момент стана обект на рецензии поради полицейски интервенции против анархистки групи и стачкуващи.

Напрежение има и поради неотдавнашно изменение в закона, улесняващо инспекциите на полицията в университетите, което провокира няколко студентски демонстрации.

“Ще бъдем там с 5000 офицери”, съобщи полицейският синдикалист Ставрос Баласкас пред радио „ Елада”.

Кметът на Атина Костас Бакоянис прикани за почитание към града.

“На тази годишнина дано изпратим вярното известие. Не би трябвало да замъгляваме същността /на събитието – бел.ред/, която е битката на младежта за народна власт. На тази годишнина дано покажем почитание към града”, написа той във Facebook.

Хвърлянето на коктейл „ Молотов” – много постоянно срещано събитие на демонстрации в Гърция – към този момент ще бъде наказуемо с до 10 години затвор, вместо с пет години, както беше преди този момент.

“Необходими са закони и разпореждания, с цел да могат гръцките жители да се усещат в безопасност”, съобщи министърът на правораздаването пред депутатите преди гласуването на смяната на наказателната мярка от Народното събрание.

Демонстрацията срещу военната хунта е скъпа годишнина за доста гърци, като през предходната година в нея са взели участие над 10 000 души.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР