Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират,

...
Пет хиляди български гимназисти допълнително ще бъдат обучени да програмират,
Коментари Харесай

Очаква се компютърното обучение да започва от първи клас

Пет хиляди български гимназисти в допълнение ще бъдат подготвени да програмират, а в средносрочен проект компютърното образование ще стартира още от първи клас. Това са част от ограниченията, набелязани за повишение на цифровите умения на учениците в България. Днес в " София Тех Парк " се организира конференция на тази тематика в границите на Българското председателство. На нея участваха над 300 представители на европейски и национални институции, свързани с компютърните технологии.

Предизвикателствата пред страната ни в цифровата епоха очерта на конференцията министър Красимир Вълчев. Учениците ни би трябвало освен да знаят по какъв начин да употребяват цифрови устройства, само че и да се научат да основават компютърни артикули. Затова 5 хиляди гимназисти ще бъдат подготвени на приложно програмиране по програмата " Старт за IT- кариера ".
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Извън тези, които учат професионално направление информатика, може би най- огромният дял това са възпитаници в математическите гимназии. Ние предвиждаме разширение на тази стратегия, тя последователно ще обхване три випуска.
В 3. и 4. клас ще се учи " Компютърно моделиране ", от 5. до 12. - информатика. В средносрочен проект пък базови компютърни умения ще получават даже първокласниците. В бъдеще повече от 90 % от специалностите ще изискват равнище на цифрова подготвеност, сподели пък еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич. В същото време 44% от европейците нямат базови цифрови умения, макар че имат таблети и компютри.
Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта: Има сериозен дисбаланс при проучването на математика и инженерни науки. Трябва да бъдат преодолени половите разлики, тъй като в този момент четири пъти повече момчета, в сравнение с девойки в Европа, учат компютърни технологии.
Биляна Борисова от гимназията по компютърни системи в Правец е уверена, че програмирането е и за девойки.
Биляна Борисова, Професионална гимназия по компютърни системи, Правец: Мисля, че не се дефинира от пола, аз започнах от доста дребна с програмирането, защото моят татко ме въвлече в бизнеса. Хареса ми и продължих.
Учениците от двете компютърни учебни заведения в страната показаха на конференцията основани от тях роботи.
Венцислав Начев, учител в Професионална гимназия по компютърни системи, Правец: Има голямо търсене на пазара на труда за експерти тъкмо като нашите хора освен в България и изобщо в чужбина.

Форумът ще приключи на следващия ден с съответни прогнози по какъв начин ще се развива цифровото обучение в Европа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР