Пет години след като Европейската комисия отсъди, че горските заменки

...
Пет години след като Европейската комисия отсъди, че горските заменки
Коментари Харесай

Държавата оцени щетите от скандалните горски заменки на едва 80 млн. лева

Пет години откакто Европейската комисия отсъди, че горските заменки са непозволена държавна помощ и България би трябвало да вземе ограничения да си върне парите, земеделското министерство се раздвижи. На незабавен брифинг в Народното събрание агроминистърът Десислава Танева уведоми медиите, че преди малко са разпратени писма до над 100 компании и жители, които са се облажили от  порочните покупко-продажби в интервала 2007-2009 г. Всички те са поканени да доплатят на страната общо 80 милиона лв., задето са получили евтино прекрасни държавни гори по Черноморието и планинските курорти, против които са дали свои парцели, неособено привлекателни, само че пък оценени нереално високо.  

Часове след " сензационната " вест Министерството на земеделието разгласява и листата на длъжниците, в който попадат 63 компании, три общини и 32 физически лица, едно от които ще би трябвало да връща пари за три покупко-продажби. Сред тях са сдружения, свързвани с Гриша Ганчев, Тодор Батков, Красимир Гергов, Христо Ковачки, Николай Банев и други известни предприемачи. Юристи към този момент разясниха, че е много подозрително, че визираната от Танева сума ще бъде събрана.

Обект на експертна оценка са били имоти с обща повърхност над 110 хиляди дка, включени в 132 покупко-продажби или контракти за подмяна. Оценителната комисия открила, че в 103 контракта има неправомерно получена държавна помощ от страна на бенефициенти. Тези покупко-продажби засягат 478 парцела на обща повърхност малко над 22 хиляди дка. При преоценката на парцелите - обект на заменките, се е схванало, че частниците са взели държавни терени със стойност, надхвърляща с 80 млн. лева техните парцели. Именно тази сума би трябвало да бъде възобновена от получателите на тази самобитна държавна помощ.

От думите на агроминистъра се разбра, че новината идва тъкмо в този момент, тъй като са завършили всички експертизи и преизчисления. Според други източници обаче Еврокомисията е " подсетила " управляващите в София, че са прекрачили всевъзможни крайни периоди за взимане на ограничения срещу порочните рокади на горски терени и че следва предаване на съд. 

Скандалните заменки " кон за кокошка " от времето на държавното управление " Станишев " провокираха огромни протести и медийни следствия, а след дълготрайно изследване през 2014 година Европейска комисия разгласи, че заменките нарушават разпоредбите за държавна помощ и че в случай че България не приключи нарушаването, казусът ще отиде в Съда на Европейски Съюз и може да докара до колосални санкции за страната. Под натиска на Брюксел, но прекомерно мудно и насилствено, властите в България съставиха списък със 103 порочни заменки. София получи ултиматум до края на 2015 година да постави точка на нарушаването - т.е. да скапе покупко-продажбите или да изиска от облажилите си да доплатят разликата сред същинските оценки на държавните и на техните парцели. Тъй като развалянето на покупко-продажби е труден и муден развой, София даде обещание на Европейска комисия, че ще изиска облажилите се лица да доплатят пари на страната. За задачата трябваше да бъде определен оценител, които да пресметна за всяка договорка какви са били действителните пазарни цени на обектите на размяната - държавни и частни горски парцели, и с какъв брой е била ощетена страната. Това обаче също се оказа сложна задача - последваха мъчителни опити на агроминистерството да избере компания оценител. После препъникамък се оказа въпросът по каква методика да се вършат оценките. Сега излиза наяве, че изчисленията кой какъв брой има да внася в бюджета най-накрая към този момент са направени и " героите " от Списък 103 са поканени да платят парите.

Изпращането на уведомителните писма до " бенефициентите ", облагодетелствали се от заменките, единствено по себе си е добра вест. Но то е само първа стъпка към събирането на парите. Писмата са нещо като покана към длъжниците непринудено да въстановят в бюджета дължимите суми. Те имат право да възразят - и против съответната сума, и против претенцията на страната. Това значи, че разногласията ще влязат в съда, а делата ще се точат с години. Има и различен огромен проблем - още до момента в който се търсеше оценител, тогавашният зам.-министър на земеделието Георги Костов сподели, че голяма част от компаниите, взели участие в заменките, са с нови собственици. Те могат да претендират, че са " трети добросъвестни лица ", т.е нямат нищо общо със скандалните имотни покупко-продажби отпреди 10-12 години. А някои дружества-заменители са в разпродажба. Всичко това в допълнение ще усложни акцията.  

 

КОЙ ОЦЕНЯВА

През 2014 година България получи от Европейска комисия едногодишен период, в който да наеме оценител, който да каже какъв брой костват заменяните парцели, само че това не се случи, тъй като търговете за избор на оценител се проваляха. В последна сметка в края на 2017 година отрасловото министерство разгласи обществено съревнование за избор на компания, която да извърши оценката за 120 000 лева без Данък добавена стойност. Тъй като поръчката бе в изискванията на форсмажор, бе даден и едвам 10-дневен период за подаване на предложения, написа " Капитал ". В последна сметка оценката бе направена от държавната " Агролеспроект ", която извърши услугата за 114 000 лева без Данък добавена стойност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР