Пет години не са прекалено амбициозен срок за възстановяването на

...
Пет години не са прекалено амбициозен срок за възстановяването на
Коментари Харесай

Възможно е Нотр Дам да се възстанови за пет години, заяви френския посланик

Пет години не са прекомерно упорит период за възобновяване на катедралата Нотр Дам, тъй като ще бъдат мобилизирани всички сили. Това съобщи френският дипломат Ерик Льобедел в ефира на Би Ти Ви. Поводът е пожарът, който породи в емблематичната катедрала преди два дни и нанесе обилни вреди.

" Основната версия е за непредумишлен пожар по време на строителните действия, които са се повеждали на покрива. Не се работи по версията за умишлен палеж ", съобщи посланикът. В момента са събрани към 800 млн. евро. от дарения.

По думите на Льобедел ще има потребност от доста повече средства. След като се направи оценка на вредите ще се реши какъв брой реставратори ще са нужни. Посланикът благодари на всички, които са предложили помощ, в това число и на препоръчаната от България. " Горе на кулата имаше едно петле с реликви, нощес то е било открито и реликвите са непокътнати. Вътре има бодил от венеца, а самият венец също е непокътнат. Това са дребни чудеса, които дават вяра ", добави той.

" Пет компании вземат участие в работите на обекта. Започнахме да изслушваме служащи и чиновници на тези компании. Петнайсет от тях са били на място през вчерашния ден ", сподели през вчерашния ден прокурорът на на Париж Реми Ейц пред публицисти. Около 50 следователи от правосъдната полиция ще вземат участие в следствието.

След оглед на вредите през вчерашния ден стана известно, че е развален целият дървен покрив на постройката. Напълно унищожена е и кулата-стрела. Поне частично са повредени четири от огромните картини от 17 и 18 век, изобразяващи подиуми от живота на апостолите. Министърът на културата Франк Ристер изясни, че вредите са повече от пушека, в сравнение с от пламъците.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пожарът в Нотр Дам (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР