Пет долара са достатъчни, за да се купят две дузини

...
Пет долара са достатъчни, за да се купят две дузини
Коментари Харесай

Недоволство срещу бонусите на мизерията на Мадуро се надига във Венецуела

Пет $ са задоволителни, с цел да се купят две дузини яйца. Те се равняват на 130 боливара, а това е сумата, която режимът на венецуелския президент Николас Мадуро дефинира за минимална месечна заплата - една от най-ниските в света. Това разпореждане възпламени гнева на служащите в латиноамериканската страна, които излязоха на улицата, с цел да стачкуват макар сериозните репресии.

Този 1-ви май венецуелските служащи се надяваха, че " работническият " им президент, както Мадуро обича да се назовава, ще усили заплатите. Той обаче се задоволи единствено да усъвършенства бонусите за " икономическата война " и за хранителни артикули - до 70 $, които получават  работещите в администрацията и чавистите с венецуелски документ за идентичност (Carnet de la Patria - въведен от Мадуро през 2017 година и допускащ на притежателя си да получава обществени помощи и един път месечно хранителни артикули на преференциална цена). Мадуро не промени минималната заплата от 5 $, която получават съвсем 5 милиона души и не е поправена от март 2022 година на фона на скока с 500 на 100 на инфлацията, оповестява испанският вестник " А Бе Се ", представен от Българска телеграфна агенция.

В последния миг той се смили над пенсионерите и добави
бонус от 20 $ за икономическа война.

Протестиращите желаеха почтена заплата и осъдиха живота на прага на бедността със заплата от малко над 5 $. Сред тях е и професорът по техническо начертаване Мигел Мартинес, който твърди, че се задушава от битката за оцеляване. Той е на 61 години, пенсиониран е след 30 години трудов стаж и е трябвало да тръгне да си търси работа. Понякога му се постанова да се качва по покривите на постройките, с цел да оказва помощ на децата си за монтиране на телевизионни антени. " В положение на меланхолия съм, не се оправям. Децата ми оказват помощ, те напуснаха страната, трябваше да се върнат и също не са в положително състояние. Всичко това ме задушава ", споделя той пред в. " Паис ".

Синдикатите осъждат тази дискриминационна политика във връзка с заплатите. Неправителствената организация " Провеа " (Provea - Венецуелска стратегия за обучение - деяние в региона на човешките права) осъди репресиите на режима на Мадуро против протестиращите за почтени заплати.

" Осъждаме експанзията на чиновници от Боливарската национална полиция против синдикатите от Централния университет на Венецуела, протестиращи за почтени заплати и пенсии. Стига злоупотреби, настояванията би трябвало да бъдат чути ", разгласи " Провеа ".

Бонуси на мизерията

Коригирането на
бонусите за храна и икономическа война, оповестени от Мадуро вместо увеличение на минималната заплата, бяха наказани от браншовите организации, синдикатите и юристите по трудовo право.

Директорът на Института  за висше синдикално образование (Inaesin) Леон Арисменди твърди, че държавното управление нарушава конституцията на Венецуелската република от 1999 година, като не усилва минималната заплата. Икономистът Леонардо Вера назовава дискриминационни тези
бонуси, защото пенсионерите от системата за обществено обезпечаване не са възнаградени със " социалистическата кошница ", а по този начин нареченият бонус за икономическа война, който ще получат, ще е под 30-те $ на дейните чиновници от държавната администрация.

Според профсъюзите изказванията и дейностите на Мадуро са насмешка и те готвят нови протестни дейности.

Опозиционни политици от " Единна платформа " посетиха каракаския квартал Петаре, най-многолюдният в Латинска Америка, където обявиха, че оповестените от Мадуро стопански ограничения не са задоволителни, с цел да покрият никоя от главните потребности на хората " Трябва да върша пируети, с цел да купя дребни неща, защото всичко е прекомерно скъпо, с цел да мога да претърпявам ", твърди гражданин на Петаре. 

Междувременно монсеньор Марио Моронта декларира в църквата, че " не може да се отхвърля  влошаването на качеството на живот на венецуелците. Гладът господства и доста фамилии не ядат това, което е належащо, с цел да се изхранват. Критичната беднотия е повишена и равнищата не недохранване са доста високи ".

Епископът на Мерида подсети, че " здравето се подценява по всевъзможен метод - от болничните грижи до достъпа до медикаменти ". 

Според Моронта за Мадуро е " елементарно да отхвърля и да контраатакува с обиди, неуважение и закани ". Той твърди непрекъснато, че става дума за икономическа война. Истината е, съществува икономическа война, само че не против държавното управление или държавните институции, а против народа ", отбелязва епископът.

Чавизмът е опростил и петролните задължения на съюзническите страни. Режимите на Уго Чавес и наследника му Николас Мадуро избират тези фактури да се уреждат с институционална поддръжка и гласоподаване в интерес на страната в интернационалните организации.

Според Мерседес де Фрейтас от неправителствената организация " Прозрачност Венецуела " държавно управление е прахосало не по-малко от 70 милиарда $ за дарове от венецуелски нефт и тези случаи се проверяват в 26 страни.

Според " А Бе Се " страните, получили венецуелската " признателност " са Куба (22,7 милиарда долара), Аржентина (8,56 милиарда долара), Еквадор (5,58 милиарда долара), Бразилия (5,25 милиарда долара), Никарагуа (4,88 милиарда долара), Доминиканска република (2,19 милиарда долара) и други.

След страхливо възобновяване и прогнози за усъвършенстване на стопанската система предходната година Венецуела още веднъж се приближава до сюжет на хиперинфлация. Икономиката на страната се е свила през първото тримесечие, а потреблението се е намалило доста. Чавизмът от години не спомага за увеличение на заплатите, пренебрегвайки изгодите от груповото трудово договаряне и изравнявайки заплатите в държавния бранш, в който работят 2 милиона души.

(от БТА)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР