Пет дни след като Гърция се съгласи за името Северна

...
Пет дни след като Гърция се съгласи за името Северна
Коментари Харесай

5 дни след сделката за Северна Македония Гърция получи голям подарък от Европа

Пет дни откакто Гърция се съгласи за името Северна Македония , тя получи от Европа икономическия подарък по договорката, който гръцки депутати предричаха. Страната ще получи 15 милиарда евро от интернационалните кредитори и пролонгация с 10 години на периода за погасяване на заемите си, а на 20 август ще излезе от траялата осем години избавителна стратегия, взеха решение финансовите министри от еврозоната.

Гърция се е съгласила на името Северна Македония в подмяна на стопански награди, обещани ѝ от Европа, съобщи гръцкият народен представител Димитрис Каменос от „ Независими гърци ”, откакто министър председателите на Гърция и Република Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев си стиснаха ръцете и се договориха за името на някогашната югославска република след повече от 27-годишен спор.

Каменос даже напусна партията си, откакто се разграничи от нея и поддържа вота на съмнение към Ципрас, до който се стигна точно поради контрактуваното съглашение с Република Македония .

Дни по-късно икономическата премия, за която Каменос приказва към този момент е реалност. Финансовите министри на страните от еврозоната договориха последните детайли за излизане на Гърция от траялата осем години избавителна стратегия. По силата на съглашението европейските кредитори ще преведат на Гърция финален транш от 15 милиарда евро и ще удължат с 10 години погасителния период за някои заеми.

„ Имаме договорка за Гърция ", съобщи тази нощ европейски източник след траяла повече от шест часа среща в Люксембург сред министрите на финансите от еврозоната. Малко по-късно новината беше публично доказана.-->

Мариу Сентену, ръководител на Еврогрупата : „ След осем дълги години Гърция най-накрая не се нуждае от финансова поддръжка. Гърция се причислява към Ирландия, Испания, Кипър и моята родна страна Португалия, към страните от еврозоната, които си стъпиха на краката. Днес институциите удостоверяват, че Гърция е изпълнила всички условия “.
 Гърция Европейски Съюз Thinkstock/Getty Images
Еврокомисарят по финансовите и стопански въпроси Пиер Московиси дефинира момента като исторически: „ Това е исторически миг първо за Гърция, тъй като осемте ѝ години промени и жертви завършиха. Това е исторически миг и за еврозоната. Най-накрая екзестенциалната рецесия за нашата единна валута, в която е застрашена нейната целокупност, беше преодоляна ”.

Гърция също е удовлетворена от изхода. Евклидис Цакалотос , министър на финансите на Гърция: „ Гръцкото държавно управление е щастливо от тази договорка. Вече ще имаме достъп до пазарите и ще излезем от рецесията, продължавайки някои промени. Но в това време гръцкото държавно управление няма в никакъв случай да не помни какво претърпя народът ни през тези осем години “.

След излизането от избавителната стратегия Атина ще е обект на прецизно наблюдаване. За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и Международния валутен фонд, в границите на три избавителни стратегии. В подмяна гърците бяха задължени да проведат стотици промени, които постоянно бяха мъчителни, с цел да оздравят обществените си финанси.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР