Пет дни след изстрелването на автоматичната междупланетна станция на Индия,

...
Пет дни след изстрелването на автоматичната междупланетна станция на Индия,
Коментари Харесай

Индийската автоматична междупланетна станция повдига успешно орбитата си!

Пет дни след изстрелването на автоматизираната междупланетна станция на Индия, задачата продължава да се развива по проект и всички мероприятия до този миг не престават сполучливо.

Както оповестява Индийската галактическа организация посредством Facebook страницата си, до този миг са извършени наред три корекции на полета, свързани с повдигането на орбитата. С последната, изпълнена на 9-ти ноември, автоматизираната междупланетна станция се отдалечава от Земята на цели 71 636 километра в най-далечната си точка от орбитата – разцвет. Предстоят още три и в случай че всичко мине по проект, след шестата промяна на полета апогеят ще се равнява на 200 000 километра. Когато автоматизираната междупланетна станция доближи до тази точка, тя ще възпламени моторите си още веднъж и ще напусне покрайнините на Земята, с цел да се насочи към Марс.

 MOM raises orbit

Автоматичната междупланетна станция на Индия последователно си повдига орбитата. Когато апогеят е задоволително огромен, станцията ще напусне околоземното пространство и ще се насочи към Марс. Photo credit: ISRO

По сходен метод неотдавна автоматизирана лунна станция на НАСА – LADEE, доближи до орбитата на Луната.

Такъв профил на полета разрешава да се организира междупланетна задача с най-малък преразход на гориво, освен това без да се употребява огромна ракета-носител за непосредствено изстрелване към Марс. Вярно – това удължава продължителността на полета, само че към този момент това е единственият вероятен вид пред Индия. Страната разполага единствено с една постоянна ракета, на която може да се разчита – PSLV, само че тя не е тежкотоварна. По тежкотоварната ракета GSLV понастоящем се работи, само че тя не е достигнало до това равнище на надежност, че да може Индия да повери сериозно значими изстрелвания. Затова Индия използваше ракетата PSLV, а автоматизираната междупланетна станция ще лети по-продължително в околоземна орбита, маневрирайки последователно, преди да се насочи към Марс.

Засега Индия възнамерява сериозната маневра, която ще изпрати апарата на път към Марс, да бъде извършена на 1 декември. Автоматичната станция ще лети до Марс близо девет месеца, и в случай че всичко е сполучливо, тя ще навлезе в елиптична орбита към планетата. Специална камера, инсталирана на борда на станцията, ще прави цветни фотоси на планетата, а детектор ще търси дали на Червената планета има метан.

Покрай вълненията към Индийската задача до Марс, хубаво е да си напомним, че това няма да е единствената задача към Червената планета за тази година. Ако всичко е наред, на 18 ноември НАСА ще изстреля автоматизираната междупланетна станция “Мейвън ”. Тя ще учи измененията в марсианската атмосфера. За да полети тази задача, НАСА ще употребява ракетата “Атлас 5 ” в настройка 401 – т.е. без твърдогоривни спомагателни ускорители. Подобно на индийската ракета PSLV, по този начин и американската “Атлас 5 ” е извънредно надеждна, със 100% успеваемост до този миг. Разбира се, това не е гаранция, че идващият полет ще бъде изцяло сполучлив – ракетите са рискова технология.

За разлика от индийската задача, изстрелването на “Мейвън ” ще изпрати станцията не в околоземна орбита с потребност от спомагателни маневри, а на пряк път към Марс.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР